ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 4 жовтня

Історія 3333
Окупований Проскурів (перехрестя вулиць Фрунзе та Карла Маркса — теперішні Кам
Окупований Проскурів (перехрестя вулиць Фрунзе та Карла Маркса — теперішні Кам'янецька та Подільська). Фото: з uk.wikipedia.org

Події краю, які увійшли в історію.

4 жовтня 1778 року Станіслав Раймунд Єзерський провів обряд коронації ікони Летичівської Богородиці. З того часу Летичівська ікона на довгі роки стала оберегом для вірян Поділля.

Почалася історія святині 1606 року, коли Святіший Отець Климентій VIII вислав до Летичева двох місіонерів. З Папським благословінням вони отримали подарунок - ікону Діви Марії з Дитятком на руках, написану на зразок ікони «Матері Божої Сніжної». З цією іконою прибули до Летичева.

Рятуючи святиню від рук більшовиків, 1920 року її вивезли до Польщі.

У роки незалежності до Летичева повернулась лише її копія, сама ікона досі зберігається у Любліні.

У 1778 році 4 жовтня ікону Летичівської Богородиці було короновано як чудотворну. Зараз вона зберігається у Любліні. Фото: з архіву

На початку жовтня 1942 року були страчені мешканці Проскурівського гето. Відомо, що 8 липня 1941 року місто окупували німецькі війська. 1 вересня 1941 року Проскурів став адміністративним центром однойменної округи у складі генеральної округи Волинь-Поділля. 14 грудня 1941 року в місті було створено Проскурівське гето. До нього входили єврейські райони міста, що були обгороджені колючим дротом: від Південного Бугу по вулиці Кам'янецькій до вулиці Подільської і по ній до вулиці Проскурівського підпілля і до Південного Бугу. На сьогодні це - центральна частина міста.

Також на північний схід від Проскурова було створено Лезнівське гето, на той час Лезневе було окремим селом (із 1963 року це один із мікрорайонів міста). Цивільне населення міста, яке перебувало у гето, переважно примушували працювати на будівництві та на ремонтних роботах шосейної дороги шосе Проскурів - Вінниця. Розташовувалось воно в колишніх колгоспних конюшнях на східній околиці села. За 500-600 метрів від нього, з 1942 року нацисти проводили масові розстріли євреїв не лише Лезнівського, а й Проскурівського гето. Нині на місці загибелі майже 9 тисяч людей встановлений пам'ятний знак.

На початку жовтня 1942 року були страчені мешканці Проскурівського гето. 30 листопада 1942 року були розстріляні також в'язні робочих єврейських таборів та спеціалісти, що там утримувалися. Всього у місті від рук окупантів загинуло 9500 євреїв, або 58 відсотків від загальної кількості єврейського населення, що проживало у місті.

Проскурівське гето від Південного Бугу по вулиці Кам'янецькій до вулиці Подільської і по ній до вулиці Проскурівського підпілля і до Південного Бугу. Фото: з uk.wikipedia.org

У Кам’янці-Подільському 4 жовтня 2004 року відкрили меморіальну дошку Григорію Тонкочеєву. Її розташували на будинку № 50 на вулиці Лесі Українки. Саме в цьому будинку він мешкав у 1962-1991 роках. Таким чином у місті відзначили сторіччя з дня народження почесного громадянина міста.

4 жовтня 2014 року у Хмельницький завітав азербайджанський веломандрівник Раміль Зіядов. Для містян він влаштував зустріч, де розповів про свій велотур п'ятьма країнами світу. Мандрівник за шість місяців проїхав з прапором Азербайджану через Росію, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан і Китай.Проїхавши майже 15 тисяч кілометрів, він став першим велосипедистом з Азербайджану, хто зумів подолати таку велику дистанцію. Під час подорожі дав безліч інтерв'ю телеканалам, скрізь розповідаючи про історію, культуру та традиції азербайджанського народу.

4 жовтня 2017 року у Старокостянтинові попрощалися із пілотами, які загинули під час авіанавчань. Трагедія сталась біля села Берегелі Красилівського району, розбився військовий літак Л-39. В результаті авіакатастрофи загинуло двоє пілотів - підполковник Сергій Бородаченко та старший лейтенант Михайло Ткаченко. Прощання відбулось у 42 гарнізонному будинку офіцерів. З місцевого аеродрому два військово-транспорті літаки доставлять тіла пілотів на їхню батьківщину. Сергія Бородаченка поховали на Черкащині, а Михайла Ткаченка в Харківській області.

4 жовтня 2017 року у Старокостянтинові попрощалися із пілотами, які загинули під час авіанавчань. Фото: з архіву

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую