ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 9 жовтня

Історія 3512
Гімназія у Кам
Гімназія у Кам'янці-Подільському, листівка початку ХХ століття . Фото: uk.wikipedia.org

Про події минулого, з якими пов’язана історія Хмельниччини.

9 жовтня 1814 року створено Подільську губернську гімназію. В майбутню гімназію реорганізували вінницьку школу, яка з 1804-го діяла на правах Подільської гімназії. Через польське повстання навчальний заклад перевезли у Кам’янець-Подільський, де його відкрили 1 січня 1833 року. Але гімназія надалі була польською, тому вчилися у ній здебільшого діти католиків.

Історики Віктор і Володимир Морози у статті «Пашковецька республіка у світлі подій Національно-визвольної революції 1917-1920 років» зазначають, що 9 жовтня 1919 року в селах Пашковецької волості вибухнуло повстання. Проскурівський повітовий комісар спільно з начальником міліції виїхали у туди на зібрання волості, на які прибуло по два уповноважені представники кожного села та багато молоді.

«Проскурівський повітовий комісар і начальник міліції прибули у село, щоб визначити причини озброєного виступу селян проти мобілізації. За словами селян, мобілізаційна комісія грабувала людей, а козаки знущалися з них. Наприклад, у Стуфчинці козаки знайшли самогон і пиячили майже цілий день. Такі дії змусили селян вдатися до збройного виступу. Тоді представники влади УНР проінформували місцеве населення про загрози українській державі та потребу захисту від зовнішніх ворогів. Однак це не вразило селян. Ті заявили, що українську владу ніхто не обирав, тому вони можуть її підтримувати, та що їм набридла війна», — пишуть історики Віктор і Володимир Морози.

9 жовтням 1926 року датований акт, складений у Заславі (нині Ізяслав) Київським крайовим інспектором з охорони пам’яток матеріальної культури. Він оглядав будівлі колишнього замку князів Сангушків. У документі інспектор констатував факт неуважного й недопустимого ставлення до видатного архітектурної пам’ятки. Таку реакцію інспектора викликав ремонт і перебудова комплексу у військове містечко. В документі інспектор зазначив: «Внутрішній ремонт палацу фактично закінчений і робити зараз висновки про те, наскільки він зберіг чи знівечив старі архітектурні форми — дуже важко. Внутрішні форми палацу ще зберегли деякі старі частини: клітку сходів з закладеними цеглою аркадами вгорі, парні колони в деяких покоях нижнього та верхнього поверхів, пілястри, частини ліплення».

Так виглядав краєвид Старого міста Заслав у 1928 році. Фото: ілюстрація з книги «Міста і містечка»

Так виглядав краєвид Старого міста Заслав у 1928 році. Фото: ілюстрація з книги «Міста і містечка»

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую