ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 19 листопада

Історія 2317
Цього дня у Волочиську завершилися переговори УНР з польською стороною
Цього дня у Волочиську завершилися переговори УНР з польською стороною. Фото: volochysk-museum.com.ua

Події краю, які увійшли в історію.

19 листопада 1920 року у Волочиську завершилися переговори УНР з польською стороною про перехід залишків армії УНР на територію Польщі. Вночі 21 листопада 1920 від польської сторони було отримано дозвіл на перехід кордону. Того ж дня на західний берег ріки Збруч перейшло близько 12 тисяч вояків та військове і політичне керівництво УНР. Це був фактичний кінець УНР. На цей момент Петлюра був єдиним діючим членом Директорії. Поляки, які були в боргу перед тепер вже колишнім союзником за Варшавським договором, гарантували ставлення до вояків УНР як до інтернованих і обіцяли зберегти її частини у таборах у Польщі.

19 листопада, 1942 року видання «Нова Шепетівщина» надрукували оголошення про загублені калоші. Гумові калоші, набули популярності у 1920-х і на ті часи були дефіцитом для селян. Тож поява такого оголошення на той час не була дивною. В оголошенні йшлося: «У громадянина Шевчука пропав лівий калош. Хто знайшов – просимо повідомити видавництво нашого часопису».

19 листопада 2015 року у Шепетівці проходила Міжнародна науково-краєзнавча конференція «Південно-Східна Волинь: від давнини до сьогодення». В ході конференції одним з досліджуваних питань було можливе перебування у Славутському санаторії Лесі Українки. У збірнику матеріалів конференції вміщено доставлене у Славуту в 2002 році фото з Австралії, де на фоні однієї з будівель кумисової здравниці можна побачити групу людей, котрі там лікувалися. В одній з жіночих постатей фахівці-історики і літератори впізнають знамениту поетесу.

19 листопада 2017 року у зоні АТО загинув Віталій Пасічник із села Стара Гута, що на Дунаєвеччині. 24-річний солдат загинув поблизу селища Кам'янка (Ясинуватський район) під час пожежі у бліндажі.

Торік 19 листопада Хмельницький увійшов до фіналу конкурсу «Молодіжна столиця». Того дня наглядова рада національного конкурсу визначила 10 міст-фіналістів. До фіналу увійшли Вінниця, Івано-Франківськ, Кременчук, Миколаїв, Одеса, Тернопіль, Умань, Харків, Хмельницький, Чернівці. Фінальний етап конкурсу відбувся у грудні в Києві. часники конкурсу презентували бачення молодіжної політики та свої досягнення. Хмельничани для презентації обрали супергеройську тематику. Згадали про місцевого супергероя Хмельмена, супергеройських активістів, їх штаб та владу. Тоді, за результатами голосування Наглядової ради, Молодіжною столицею України 2020 стало місто Тернопіль.

19 листопада минулого року, у Всесвітній день туалету, сайт «Є» писав про середньовічний туалет в Кам’янець-Подільській фортеці, який зберігся до наших часів. Розташований він у Старому замку на третьому ярусі вежі Лянцкоронської, і збудований, найімовірніше, після 1540-х років, коли замурували проїзну браму на першому ярусі башти.

Туалет, ймовірно, збудували після 1540-х років. Фото: Кам'янець-Подільський державний історичний музей-заповідник.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую