ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 4 грудня

Історія 2199
У 2018 році фотографії синагоги в Сатанові зайняли призові місця у спецномінації «Вікі любить пам
У 2018 році фотографії синагоги в Сатанові зайняли призові місця у спецномінації «Вікі любить пам'ятки». Фото: Олександр Мальон, wikilovesmonuments.org.ua

Від давнини до сьогодення.

У 1904 році 4 грудня у Подільській губернії закінчила роботу перша пересувна народна виставка картин, організована В’ячеславом Розвадовським. Видатний український художник та педагог закінчивши відділення живопису й скульптури Вищого художнього училища при Імператорській академії мистецтв ініціював організацію пересувної Народної виставки картин у селах та містечках українських губерній. Першу з них відкрили у червні 1904 року в Києві на Володимирській гірці, а далі вона побувала в містечках Київщини та Подільській губернії. Є відомості, що спочатку Імператорська академія мистецтв не підтримувала цю ініціативу В’ячеслава Розвадовського, оскільки поширеною була думка про те, що селяни не здатні зрозуміти художні твори. Але практика показала зворотне: вони відвідували одну й ту ж виставку по кілька разів, прохали відтермінувати її від’їзд і організатори виставки задовольняли ці клопотання. Загалом на виставках експонували 285 творів 74 художників, серед них: Куїнджі, Рєпіна, Реріха, Кустодієва, братів Маковських, Болдирєва, твори з фондів Ермітажу, київських збірок. У Кам’янці-Подільському на честь видатного художника названо вулицю Розвадовського, що на мікрорайоні Жовтневий.

4 грудня 1928 року постановою Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету ліквідовано Жванецький район, створений 7 березня 1923 року. Його територію приєднано до Довжоцького району. Водночас Довжоцький район перейменовано на Кам’янець-Подільський і його центр із села Довжок перенесено в місто Кам’янець-Подільський. Такі зміни були пов’язані з новим адміністративним поділом. У Російській імперії був поділ на губернії, повіти та волості. Так тривало до 7 березня 1923 року, коли в Українській Соціалістичній Радянській Республіці (УСРР) замість повітів і волостей були створені округи та райони.

4 грудня 2017 року від поранень отриманих у зоні ООС помер Юрій Рудик зі Славути. Юрій служив на Луганщині, у складі десятої гірсько-штурмової бригади ЗСУ. 18 листопада їх позицію ворог обстріляв із великокаліберний зброї. Коли хлопці повибігати з бліндажа, щоб не загинути там, їх почали обстрілювати ворожі снайпери. Куля влучила Юрієві в голову. Пораненого бійця відвезли до обласної лікарні ім. Мечникова в Дніпрі, там не приходячи до свідомості військовий помер.

4 грудня 2018 року сайт «Є» писав про те, що фотографії синагоги в Сатанові зайняли призові місця у спецномінації «Вікі любить пам’ятки». А саме на другому місці опинилися дві роботи: фото синагоги в Сатанові, зроблене у січні 2017 року та фото синагоги зсередини, зроблене у травні 2018 року. Їх автори - Ольга Басун та Олександр Мальон.

Синагога в Сатанові є пам’яткою містобудування та архітектури України національного значення. Датується 1532 роком, є характерним твором у стилі ренесансу. Це один із найкращих зразків синагог оборонного типу, які збереглися до нашого часу.

Фото-переможець синагоги в Сатанові, зроблене у січні 2017 року. Автор: Ольга Басун
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую