ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 5 грудня

Історія 3550
Схема розташування Армії УНР 2-15 грудня 1919 року
Схема розташування Армії УНР 2-15 грудня 1919 року. Фото: istpravda.com.ua

Про події краю, які стали історією.

5 грудня, 1919 року поїзд з отаманом військ Української Народної Республіки Симоном Петлюрою відбув Подільською залізницею з Шепетівки. Петлюру везли до Варшави за вказівкою Юзефа Пілсудського. Пілсудський, з метою формування спільного антибільшовицького фронту, підтримував Симона Петлюру у боротьбі проти Радянської Росії. Їх зустріч відбулася 9 грудня без свідків і продовжувалася з 20 години до 5 години наступного дня, в першу чергу вони обговорювали питання пов’язані з українсько-польськими стосунками, російсько-радянською небезпекою та розбудовою збройних сил УНР.

Того ж 5 грудня Петлюра призначив командувачем Дієвої армії УНР замість смертельно хворого Василя Тютюнника (помер через два тижні) начальника Запорізької збірної дивізії полковника Михайла Омеляновича-Павленка, а його заступником начальника Київської збірної дивізії полковника Юрка Тютюнника. 6 грудня відбулася друга нарада, на якій головував прем’єр-міністр Ісаак Мазепа. Після довгих дискусій і суперечок було прийнято одноголосне рішення ліквідувати фронт, а боєздатні частини відправити у рейд по тилах противника з метою зберегти дієздатний кістяк армії, організувати взаємодію з повстанськими загонами для спільної боротьби, завдати окупанту втрат і знищити, де це можливо, його окупаційний апарат й інфраструктуру.

6 грудня 1919 року козаки і старшини реорганізованої Дієвої армії УНР, які залишилися у строю і не бажали переходити на чиюсь зі сторін, під командою Михайла Омеляновича-Павленка (який був підвищений у «ранзі» генерала) вирушили в рейд по тилах противника, який згодом назвали Першим зимовим походом. Перший, бо у 1921 році був ще й Другий похід під загальним командуванням Юрка Тютюнника, а зимовий — бо почався з початком зими і протривав усю зиму, закінчившись 6 травня.

Командарм Михайло Омелянович-Павленко на листівці в честь
5-ї річниці початку Першого Зимового походу. Фото: armyinform.com.ua

5 грудня 1979 року місцева преса повідомляла, що у громадському транспорті Шепетівки з’явились компостери. У повідомленні йшлось, що прилади з'явились у салонах рейсових автобусів, які курсували райцентром. Ними пасажири мали самостійно, з власної волі, компостувати квитки. До цього у транспорті працювали кондуктори, та компостери їх замінили.

У 2002 році 5 грудня в Кам’янці-Подільському відкрито меморіальну дошку на будинку де у 1919 році діяло Міністерство військових справ Української Народної Республіки. Тоді в будівлі розташовувався окружний суд (нині — виробничий корпус Кам’янець-Подільського колективного швейного підприємства). Дошку прикрасили герб УНР і портрет Головного отамана військ УНР Симона Петлюри. Автор пам’ятного знака — кам’янецький художник-різьбяр Володимир Кліщ.

З 5 грудня 2009 року у Хмельницькому розпочався переїзд підприємців з «алейки» біля овочевого ринку. Попри обурення підприємців, які займали торгові місця на алеї по вулиці Проскурівського Підпілля, їх ліквідували. Дехто торгував на цій вулиці понад п’ятнадцять років. Проте рішення про перенесення торгівлі, яке прийняв міськвиконком було остаточним.

5 грудня 2013 року у Хмельницькому мітингувальники влаштували «коридор ганьби» для чиновників та депутатів. Декілька тисяч мітингувальників, які того дня зібралися під стінами обласної ради підтримуючи Євромайдан, змусили усіх, хто виходив із приміщення обласної ради пройти так званим «коридором позору». Пройшли не всі. Дехто вирішив тікати через інший вихід, який знаходиться на задньому дворі обласної ради. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую