ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 10 грудня

Історія 2243
Зображення римсько-католицької приходської церкви в Дунаївцях на акварелі Наполеона Орди
Зображення римсько-католицької приходської церкви в Дунаївцях на акварелі Наполеона Орди. Фото: Скрін зі збірника «Хмельницькі краєзнавчі студії»

Події краю, які увійшли в історію.

10 грудня 1844 року було складено опис римсько-католицької приходської церкви в Дунаївцях, яку у 30-х роках 20-го століття знищили більшовики-атеїсти.

Останні вісім десятиліть на місці костелу розташовувалися виробництва споживчої кооперації Дунаєвецького району, навіть технічні стоки колишнього хлібозаводу спускали у підвали та підземні катакомби. У сховищах обласного архіву збереглися статистичні документи, які висвітлюють матеріальну частину костелу з кінця XVІІІ століття, коли Поділля в результаті 2-го поділу Польщі було приєднано до Російської імперії. Зокрема, «Опис Дунаєвецької Римсько-Католицької приходської церкви». Згідно опису, костел у Дунаївцях було віднесено до другого класу, який отримував від держави на утримування щороку 500 рублів сріблом. Ймовірно, заснували його у 1639 році.

Дунаєвецький костел був кам’яним довжиною 26 аршинів, і шириною – 20 аршинів. У перерізі він мав хрестоподібні форму – справа та зліва до головного залу костелу було примуровано дві каплиці, розміром 9х9 аршинів кожна. Поруч з основним вівтарем розташовувалася прибудова ризниці. Дах покривав дерев’яний гонт, а башточку, в якій висів невеликий дзвін, – біла жерсть. В костелі була кам’яна підлога та склепінчаста цегляна стеля. Світло до приміщення потрапляло через 10 вікон, відповідно, по п’ять з кожного боку. Костельне подвір’я огороджував кам’яний паркан, на якому перед входом у костел було зведено характерну для католиків плоску дзвіницю на 4 дзвони.

У самому костелі нараховувалося шість додаткових престолів. Книг, за якими у костелі здійснювалася літургія, було чотири. Візитар зафіксував також, що священнослужителі в безпечному місці зберігали метричні книги костелу, починаючи з 1715 року. Під приміщенням були розташовані крипти, в яких хоронили почесних католиків міста.

Про те, що Дунаєвецького костел був небідним, свідчить перелік його інвентаря із 845 штук різних костельних предметів. Матеріалом для виготовлення 81 з них – служило срібло. Понад два десятки предметів були позолоченими. Цікаво, що частину начиння костелу складали предмети, що передані йому в 1832 р. і після закриття Дунаєвецького капуцинського монастиря.

10 грудня 1913 року видання «Волинськие губернськие відомости» повідомляло перелік осіб, які ухиляються від військового обов’язку. Це стосувалось євреїв Заславського повіту Волинської губернії, яких розшукувала російська влада. В публікації містився перелік імен та прізвищ таких осіб. З жителів містечка Судилкова Заславського повіту у списку фігурували Хаїм-Вольф Мошков і Янкель Бліндеров. Із Грицква, Борух-Вольф Нухім-Гершович, брати Пінхаси, Аврум-Лейба і Хаскель.

10 грудня 1975 актом і постановою Ради Міністрів УРСР визначено місце будівництва Хмельницької атомної станції. Через два роки на будівельний майданчик прибули перші будівельники, для підготовки ділянки. У лютому Міністерством енергетики і електрифікації видало Наказ «Про початок робіт по будівництву Хмельницької АЕС». Цей документ розпочав процес широкомасштабного будівництва. Знаковою для історії ХАЕС є дата 10 грудня 1987 року, цього дня введено в дію Перший енергоблок. За два тижні перший енергоблок було включено в мережу.

10 грудня 2015 року в обласному центрі декілька сотень аграріїв вийшли на мітинг. Представники агросектору вийшли через те, що уряд запропонував новий варіант Податкового кодексу, яким скасовуються усі податкові пільги сільгоспвиробникам. А це, на думку фермерів, призведе до зубожіння сільського господарства.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую