ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 18 грудня

Історія 2299
Торік кореспонденти сайту «Є» писали про колекцію ялинкових прикрас хмельничанина Ігоря Байдака
Торік кореспонденти сайту «Є» писали про колекцію ялинкових прикрас хмельничанина Ігоря Байдака. Фото: з архіву редакції

Перша письмова згадка про Ізяслав, радянські гроші під час окупації та ялинкові прикраси.

18 грудням 1390 року датована перша письмова згадка про місто Заслав, тобто нинішній Ізяслав. Походить вона з правового акту, яким підтверджується володіння містом князеві Федору Острозькому. Прикро, що оригінал цього документа до наших днів не зберігся, проте є його затверджена копія 1544 року.

Заславщина або, як її тоді називали, Заславське князівство було у володінні князів Заславських. Князі не підлягали місцевій адміністрації, лише у деяких питаннях — великому князю литовському чи польському королеві. На Заславщині безроздільно панувало князівське право, завдяки чому вона фактично перетворилася на державу в державі.

В часи панування Російської імперії місто отримало сучасну назву. Так, 8 грудня 1792 року імператриця Катерина ІІ своїм указом повеліла найменувати Заслав у Ізяслав. Проте місцеві мешканці продовжували називати місто його історичним найменуванням. Тривало це словесне протистояння ціле століття, поки імператор Микола ІІ не видав свій указ «Про перейменування повітового міста Заслав Волинської губернії на Ізяслав» і запровадив цілу систему примусу та покарань за невиконання його повеління.

На фото: копія документу Зиґмунта І, у якому вперше згадується місто Заслав. Фото: prostir.museum

На фото: копія документу Зиґмунта І, у якому вперше згадується місто Заслав. Фото: prostir.museum

Навіть після нацистської окупації на території Проскурівської окружної управи розрахунковою валютою залишались радянські гроші. Це підтверджує розпорядження Проскурівського гебітскомісара, видане 18 грудня 1941 року. У ньому жителів Проскурова та районів округи інформують, що на їх території «розрахунковою валютою є радянські грошові знаки всіх купюр, як казначейські білети так і банкноти випуску з 1922 року і до останнього часу, тобто всіх років без винятку, та німецька марка (з розрахунку десять карбованців — одна марка)». Такий факт навели дослідники Віктор і Володимир Морози у статті «Копистин в роки окупації Другої світової війни».

18 грудня 2014 року в зоні проведення АТО загинув Сергій Оврашко з села Коськів Шепетівського району. Захисник України разом із побратимами потрапив у засідку в районі міста Щастя Луганської області, поблизу села Старий Айдар. Воїн служив у 24-му окремому штурмовому батальйоні «Айдар».

А 18 грудня 2017 року на Хмельниччині відбувся мітинг аграріїв. Вони перекрили дорогу біля села Прибузьке, вимагаючи керівництво держави зробити усе для прийняття законопроєкту №7403, який стосувався змін до податкового кодексу.

Торік цього дня кореспонденти сайту «Є» писали про майбутнє відкриття виставки оригінальних ялинкових прикрас. В експозиції представили понад сотню новорічних іграшок з приватної колекції хмельничанина Ігоря Байдака. Як говорить сам колекціонер, головна унікальність цієї експозиції полягає у тому, що її створювали самі хмельничани, адже багато експонатів подарували містяни. Також велика кількість іграшок привезена з різних куточків України. Серед представлених на виставці новорічних прикрас були сучасні іграшки, які вражають своїми розмірами та унікальністю, а також — ялинкові прикраси повоєнного періоду минулого століття. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую