ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 24 грудня

Історія 2728
Відтворені на полотні картини - репродукції портретів відомого роду
Відтворені на полотні картини - репродукції портретів відомого роду. Фото: Уравління культурної політики і ресурсів виконкому Старокостянтинівської міської ради

Події, що увійшли в історію.

24 грудня 1837 року в Кам'янці-Подільському засновано міську думу. Перші вибори до Кам'янець-Подільської міської думи відбулися тільки 26 червня 1878 року. На чолі міської думи та її виконавчого органу, яким була міська управа, стояв міський голова. Упродовж 15 років, у 1878-1893 роках, міським головою був Петро Дорофійович Левицький.

24 грудня 1970 року у Хмельницькому стала до ладу перша тролейбусна лінія. Вона проходила від заводу “Катіон” до залізничного вокзалу і мала протяжність 16 кілометрів. «24 грудня о 16.15 голова виконкому міської Ради К. Карлов перерізав червону стрічку, і перший тролейбус під оплески учасників мітингу виїхав з воріт депо. Слідом за ним, з інтервалом руху 5-7 хвилин, вирушають ще 11 машин…», - так повідомляло обласне радіо про початок тролейбусного руху в Хмельницькому. Цікаво, що тролейбус під №1 на вулиці міста вивели жінки - Марія Коваль та Світлана Михальова. Регулярний рух містом почали 12 тролейбусів марки «Київ-6». У ці ж роки з’явився і єдиний тариф на всі види транспорту по всьому Радянському Союзу: тролейбус – 4 копійки, автобус – 5. Незабаром контактну мережу протягнули в район Виставки та Раково. У 1973 році пасажирів перевозили вже по трьох маршрутах, а парк тролейбусного управління налічував 79 тролейбусів, а на початку 2000 року їх було 133. До слова, перший автобусний маршрут, в Проскурові (нині Хмельницький) запустили 7 листопада 1929 року.

Так виглядали перші тролейбуси у Хмельницькому. Фото: autoconsulting.ua

В продовження теми тролейбусних маршрутів, варто також згадати 24 грудня 2010 року, цього дня ХКП «Електротранс» змінив маршрут №9. Відтоді він пролягає вулицею Героїв Майдану (в той час Театральна).

24 грудня 2009 року наше видання повідомляло, що на честь першої незалежної газети «Пробудження» в Хмельницькому відкрили меморіальну дошку. Розташували її на будинку, що на вулиці Пилипчука, 43. Напис на ній свідчив: «У цьому будинку в грудні 1989 року почала виходити перша на Хмельниччині незалежна газета «Пробудження». На її відкриття зібралися майже всі, хто був причетним до випуску вільної преси: головний редактор, поет Павло Гірник, народний депутат Лев Бірюк, колишній голова Хмельницького РУХу Кузьма Матвіюк, приватний підприємець Віктор Кліщ, журналіст Валерій Напіткін, Сергій Лихо та інші. Цьогоріч минає 31 рік від дня першого виходу газети «Пробудження».

24 грудня 2019 року в Старокостянтинові відкрили портретну галерею роду князів Острозьких. Розмістили її в історико-культурному центрі-музеї «Старий Костянтинів» - в замку князів Острозьких. В експозиції 11 картин. Деякі з цих полотен сягають півтораметрового розміру. Відтворені на полотні картини - репродукції портретів відомого роду. Одну з картин відтворив місцевий художник. Тобто зробили копію зі збереженої фотографії. Це зображення має свою історію. Після Пилявецької битви в замку в Старокостянтинові Богдан Хмельницький проводив старшинську раду.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую