ye-logo.v1.2

Мова має бути українською!

Культура 3006
Фото: vox.com.ua

На виконання плану діяльності громадської ради при виконкомі Хмельницької міської ради було здійснено контрольний рейд з метою моніторингу виконання Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території міста Хмельницького.

Ця Програма була затверджена сесією міської ради на 2010-2012 роки.
Про це з посиланням на голову громадської ради при виконкомі Хмельницької міської ради Зою Діденко повідомляє Хмельницька міська рада.

Рейд засвідчив, що наш обласний центр, в основному, залишається україномовним, культурним, історично свідомим. Але після прийняття сумнозвісного "мовного закону" як гриби після радіоактивного дощу виросло те, що не хотіло вчити українську. А як інакше можна пояснити назви: "Всё для девочек – Евочка", "Изюм", "Пизанская башня", "Verona", "Malibu", "Soprano" (магазин ламінату), а "Салоны красоты" і "Миры маникюрии"!
Трапляється, що хмельничани зримо показують свою обізнаність зі світом: тут і Єгипет ("Ізіда", "Luxor"), і Японія ("Токіо"), і ближнє зарубіжжя – Білорусія ("Бєрестьє"- Брест), але аут-паб "Уругвайский лётчик" - це вже занадто.
До речі, ст.10 Конституції України про державність української мови живе і діє, отже, діє і Закон про рекламу, де чітко вказано: назви мають бути державною мовою з дублюванням мовного оригіналу. Наприклад "Аптека – Pharmacy", щоб і англомовні іноземці зрозуміли, що Аптека – це не кафе-бар.
Зоя Діденко сподівається, що і мову шануватимемо так як треба, і культурними таки станемо, бо свого не цураємось…

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую