ye-logo.v1.2

Рибалочка, бджолоїдка і снігур, або Краса, що літає

Культура 9991
Анатолій Вітюк замаскований для зйомки птахів.
Анатолій Вітюк замаскований для зйомки птахів.. Фото: Анатолія Вітюка

“Птаха — це прекрасне боже творіння”, - спадає на думку після перегляду фотографій хмельничанина Анатолія Вітюка.

 Підприємець, генеральний директор компанії «Корвет» має цікаве хобі — фотографувати птахів рідного краю. Нещодавно він презентував свій творчий доробок на персональній фотовиставці «Дивосвіт птахів Поділля».
“Усе почалося років три тому. Під час рибалки на Дністрі, де я часто буваю, побачив папугу — таке гарне і яскраве забарвлення мала пташка. Але виявилося, що це зовсім інший птах — рибалочка, який мешкає в цих краях. Був неймовірно вражений. Прожив більшу половину свого життя, але не знав, що поряд з нами є такі дивовижні створіння”, - розповідає пан Анатолій.
“Маскуюся під сніп сіна”
Після цього він почав знайомитися з основами орнітології, шукати потрібну апаратуру, вивчати прийоми маскування та фотографування. “На це пішло кілька років, та навчання триває і досі, - пояснює фотограф. - Щоб знайти місце, куди пташка прилетить і змогти підійти до неї, треба знати її звички, ареал, час, коли гніздиться, прилітає і відлітає. А щоб сфотографувати пташку так, щоб було видно її погляд, потрібно влаштувати “засідку” на відстані від двох до десяти метрів, залежно від апаратури і розміру птаха”.
Просто так птах не підпустить людину близько, тому фотографу необхідно добре замаскуватися, щоб пернатий не ідентифікував його з небезпекою. В арсеналі Анатолія Вітюка два способи маскування: костюм “лісовик”, в якому він “прикидається” снопом сіна, і намет у кольоровій гамі навколишнього світу (взимку — білий, влітку — зелений).
Під прикриттям доводиться сидіти по декілька годин, і в спеку, і в мороз. Нещодавно пан Анатолій при морозі -15°С три години вичікував на сивого дятла, який має дуже гарне зелено-сиве забарвлення. Та результат був вартий того.
15 кг апаратури за плечима
Однак наявність хорошої апаратури та вдалого маскування — це ще не всі тонкощі фотографування птахів. Також необхідне хороше освітлення і гарний фон. Наприклад, якщо сфотографувати крилатого красеня в чагарнику, на фото буде багато зайвих деталей, що відволікатимуть від об’єкта.
Перед зйомкою відбувається підготовка, яка може тривати кілька днів, а то й тижнів. “Взимку привабити птаха простіше: треба приносити їжу на одне і те ж місце кілька днів, щоб він звик до цього. В шлюбний період (квітень-травень) можна включити аудіозапис із пташиним співом. В інших ситуаціях ми разом з дружиною розробляємо маршрут місцями, де різні види птахів гніздяться, встаємо рано-вранці і йдемо... Це може бути п’ять-десять кілометрів лісами, полями. Придивляємося, де вони частіше сідають, робимо маркування. А вже через декілька днів вирушаю з апаратурою, яка важить близько 15 кг, ще й має незручні габарити”. До речі, дружина Тетяна повністю підтримує захоплення чоловіка, є співавтором багатьох робіт.
Вird watching в Україні лише розвивається
Спочатку Анатолій Вітюк фотографував птахів для власного задоволення, але пізніше зрозумів, що це потрібно людям. “Коли показував знімки друзям, вони не вірили, що ці птахи літають поряд з нами, а не десь в Африці. Усі наполягали, що роботи потрібно показати широкому загалу”, - розповідає пан Анатолій.
В його доробку — близько ста видів птахів Поділля, він планує представити усіх пернатих, що мешкають в нашому краї, а це близько 250.
“В світі bird watching (англ., спостереження за птахами) дуже популярний, а у нас тільки починає розвиватися. Зараз у Хмельницькому триває конкурс на найкраще фото птаха, 1 квітня, а це Міжнародний день птахів, будуть підбиті підсумки, найкращі отримають призи та відзнаки”, - розповідає пан Анатолій. Він планує підтримувати цей конкурс і надалі. Адже в Хмельницькому є люди, які захоплюються птахами, запевняє фотограф.
Кожна пташка гарна по-своєму, однак у Анатолія Вітюка є улюблені пернаті, серед них: рибалочка, зустріч з яким дала поштовх захопленню, бджолоїдка, котра має фантастичне забарвлення, птах із дитинства — снігур, тендітна горлиця, а також довгохвоста синиця. “Це дуже азартна і рухлива пташка, такий собі біленький пухнастик”, - пан Анатолій характеризує останню.
Його мета — показати людям красу, яка поряд, та яку ми не помічаємо через повсякденні турботи.

Ксенія ЖУЖА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую