ye-logo.v1.2

У Хмельницькому виступала єдина україномовна група афганської пісні (ВІДЕО)

Культура 5099

Гості із Тернополя співали для місцевих школярів до 25-тої річниці виведення військ із Афганістану.

Школярі мікрорайону Ракове зустрілися із ветеранами війни в Афганістані, які розповіли про страшні події 35-25-річної давності.
“Це була страшна війна. Молоді хлопці відправлялися у далеку країну і воювали там, як їхні діди у вітчизняну війну, - розповів член міської спілки ветеранів, голова обласної громадської організації “Ніхто крім нас” Микола Площинський. - Близько 1200 хмельничан взяло участь у військових діях, 17 із них загинуло”.



Після розповідей хмельницьких ветеранів на сцену вийшли гості із Тернополя — чи не єдина в країні афганська група “Долг”, яка виконує пісні українською мовою.
Колектив “Долг” було створено в 1987 році після повернення з першого повоєнного зльоту воїнів-афганців в Ашхабаді. Всі учасники групи — тернополяни, усі воювали в Афганістані, проте в різні роки і в різних частинах, і познайомилися вже на зльоті.



Під час розмови виявили, що усі грають на музичних інструментах, і вирішили створити групу. Адже, хоч життя кожного учасника склалося по-своєму, втім усіх об’єднав Афганістан, який глибокою раною залишився у серцях.
За 26 років склад групи частково змінювався, але кістяк залишався. Колектив об'їздив майже всі країни пострадянського простору, давав концерти у всіх обласних центрах України, неодноразово був лауреатом та переможцем численних музичних конкурсів. Вони виконують переважно власні пісні, серед яких чи не найулюбленіша у публіки — “Афганська дружба”.



Крім того, школярам продемонстрували зразки форми і озброєння десантних та сухопутних військ, які використовувалися в Афганістані, а також нагодували солдатською кашею.
Нагадаємо, що 15 лютого виповнюється 25 років з моменту виведення основної частини радянських військ з Афганістану. Війна розпочалася у грудні 1979 році і тривала понад дев’ять років. В її результаті загинуло близько 1,5 млн або 10% з числа тодішнього населення країни. Радянські втрати становили близько 15 тисяч військовослужбовців.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую