ye-logo.v1.2

Хмельничани познайомилися з фотомистецтвом позаминулого століття

Культура 2624

Відомий львівський митець Олег Огородник привіз світлини, виконані у техніках 1800-х років

 У Хмельницький завітав гуру художньої фотографії. Олег Огородник, який стояв у витоків вітчизняної спілки фотохудожників та має престижні міжнародні знання, привіз у наше місто унікальну виставку «OGO OLE in Khmelnitsky». Кожна світлина неповторна, адже надрукована вручну, до того ж за допомогою технік, які винайшли у позаминулому столітті, на зорі розвитку фотографії. Зокрема, це соляний друк, ціанотипія, альбуміновий друк і саморобна бромо-срібна емульсія.
Та навіть тим, хто не розбирається у тонкощах фотографії, вона буде цікава. Від цих світлин віє старовиною, вони заворожують своєю ліричністю і романтикою. Ось тут, двоє, тримаючись за руки, майже зникають у хурделиці. А на іншій світлині – зірвана, практично засохла, але все ще жива квітка…

Натюрморт з квіткою.

За задумом автора, ожна світлина цієї виставки - завершена картина.

«Жодна з цих світлин не входить до якось циклу чи серії, однак кожна з них – завершена картина, до якої не варто чогось додавати чи щось забирати», - пояснює митець свій задум.

Олег Огородник майже 40 років займається фотографією.

Він не обмежується якимось одним жанром, фотографує, як каже сам, «усе, що подобається». Підтвердженням різноманітного смаку львівського фотомитця є презентовані ним роботи. Адже тут є і портрети, і пейзажі, і натюрморти, і ню. До речі, в останньому жанрі Олег Огородник – визнаний майстер. І він пообіцяв хмельничанам, що наступна виставка, яку він привезе у наше місто, буде присвячена саме оголеній натурі.

Наступного разу Олег Огородник привезе у Хмельницький виставку у стилі ню. 

Свого колегу із відкриттям персональної виставки привітав Олександр Соленцов (зліва).

«Давно мріяв, щоб ці роботи були у Хмельницькому. Це тривалий і складний процес (не те, що обробити цифрову фотографію). Але мені здається, коли автор робить це, він отримає справжній кайф», - каже голова Хмельницької обласної організації Національної спілки фотохудожників України Олександр Соленцов.
Олег Огородник рідко ділиться своїми секретами з іншими, адже вважає: якщо людина хоче чогось досягти, повинна сама до цього дійти. Однак після відкриття виставки він провів зустріч із місцевими фотомитцями і відповів на деякі їхні запитання.

На відкриття виставки завітали навіть гості з інших міст.

Крім того, Олег Огородник подарував музею-студії фотомистецтва дві картини: натюрморт у техніці соляного друку та портрет у техніці альбумінового друку.

Здається, що ця фотографія не сучасна, а старовинна...

Виставка «OGO OLE in Khmelnitsky» триватиме протягом місяця, до 14 лютого, у музеї-студії фотомистецтва за адресою: вул. Проскурівська, 56.

Майстер привіз роботи, виконані у різних техніках, які винайшли у ХІХ столітті. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую