ye-logo.v1.2

Четвертий день «Відлуння»: тромбон у ролі… Кармен

Культура 2779
Еліас Файнгерш співав у... тромбон
Еліас Файнгерш співав у... тромбон. Фото: автора

Еліас Файнгерш зі Швеції показав виставу «Соло з оркестрової ями»

Здавалося, що після розкішного мюзиклу «Кабаре 33», який показав американський актор Бремнер Даті, «Відлуння» навряд чи зможе ще здивувати хмельничан. Однак сталося інакше. Шведський актор і музикант Еліас Файнгерш завоював симпатію публіки за лічені хвилини. Його виступ раз по раз переривали бурхливі оплески, а опісля актора довго не відпускали зі сцени і кілька разів викликали на біс. Глядачі заспокоїлися лише тоді, коли дізналися, що Еліас виступить наступного дня ще раз.
Еліас Файнгерш у першу чергу – музикант. 25 років тому він грав в оркестрі провідного американського театру «Метрополітен-опера». Така робота була дуже престижною і приносила непоганий заробіток. Та згодом Еліас зрозумів, що не хоче все життя сидіти в оркестровій ямі і грати одні й ті ж партії, а між ними розгадувати судоку чи переглядати журнали, як його колеги. Річ у тім, що між нечисленними партіями тромбону у музичному творі бувають великі паузи, і музиканти у цей час займаються різними справами.


Еліас говорив переважно російською, але іноді переходив й на інші мови.

І він покинув престиж і гроші, обравши свободу, творчість і сольні виступи. Саме про це і є його вистава «Соло з оркестрової ями». Про те, що престижно не значить потрібно, про те, варто займатися улюбленою справою.


Створювати цікаві ефекти музиканту допомагали різні "примочки".

Актор не лише говорить під час вистави (хоча говорить багато і дуже влучно), а й грає на тромбоні. І ця гра заворожує. Чому, важко пояснити. Це треба почути і побачити. В руках у Еліаса Файнгерша тромбон (не дарма його називають золотим тромбоном Європи) перетворюється на цілий оркестр. Він не лише на ньому грає, а й… співає, використовуючи інструмент як підсилювач звуку. А ще під час гри він натискає на численні кнопки, записує і відтворює щойно записані звуки, зациклює їх, накладає зверху нові й нові...


Тут звучить уривок із опери, а ось вже регі. А потім – староєврейські речитативні пісні, які просто вводять у транс.


Вистава «Соло з оркестрової ями» весела і лірична водночас, вона дозволяє досхочу насміятися і в той же час замислитися над сенсом власного життя.

 

Еліас жартівливо переказував і «переспівував» опери, наприклад, «Кармен» чи «Тоску», розповідав про своїх колоритних сусідів, а з тромбоном витворяв щось неймовірне. Він не лише грав на ньому і співав у нього, а й використовував його в зовсім несподіваних речах. Зокрема, тромбон зіграв роль Кармен з однойменної опери.


Гра Файнгерша підкорила хмельничан.

Хмельничани мають нагоду ще раз побачити усі ці дива у виконанні Еліаса Файнгерша. Вистава відбудеться сьогодні, 18 червня, о 18.00 у монотеатрі «Кут». Вартість квитка – 50 грн.


Актор "спілкувався" з улюбленим інструментом.

Читайте також, як на «Відлунні» виступив Отар Чікобава із Тбілісі та Ганна Яремчук з Києва.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую