ye-logo.v1.2

Ні, не про війну – про мир, що майже неможливий без війни

Культура 5070

Китайці вважають війну надзвичайно дорогим методом вирішення проблем, якого бажано уникати. «Найкращі перемагають в війні без війни».

«Мистецтво війни» Сунь-цзи - книга, про яку в нас заговорили після початку війни на Сході України. Цей переклад задумувався, як допомога зрозуміти Китай і Далекий Схід. «Починав цей проект у час миру і закінчив посеред війни, початку якої ніхто не сподівався», - зазначає перекладач книги Сергій Лесняк.

Але ж я обіцяла не про війну, так? Тоді тримайте! Саме слово «війна» слід сприймати як метафору, яку можна перенести на решту життя, навіть, на перший погляд, мирного.

Книга «Мистецтво війни» спонукає до ефективного мислення, певним чином дисциплінує мозок: «Велика мета досягається в спосіб неймовірної напруги і подолання обмежень. (Велика мета потребує крайніх заходів. А напруга визначається як невідповідність між ресурсами)».
Насправді, з війною маємо до справи на щодень. З війною внутрішньою, десь між питаннями, «чи не зробити це завтра», «чи хтось інший не зробить це за мене», «чи не краще залишити все, як є та не покидати зону власного комфорту», знаходимо себе справжнього – приймаємо, або воюємо далі.
Якщо все ж таки ми вирішили покинути свою печеру та «рятувати світ» і себе водночас, можемо перейняти трохи сили і бажання в Сунь-цзи. «Потрібно постійно рухатись, навіть якщо ти дістався правильного шляху. Тебе переїдуть, якщо ти сидиш».

Перемога, що її можуть зрозуміти пересічні люди, не досконала. Здатність піднімати осінній пух не може бути ознакою великої сили; спроможність бачити сонце і місяць не є ознакою проникливого зору; здатність чути грім не є ознакою доброго слуху.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую