ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкрили музей цікавої науки

Культура 31551
Музей працюватиме з вівторка до неділі з 10:00 до 19:00 години
Музей працюватиме з вівторка до неділі з 10:00 до 19:00 години. Фото: автора

«Евріка» – це місце, де можна відчути себе біологім, фізиком і чарівником одночасно.

В Україні музеї-експериментаріуми є у Києві, Харкові та Одесі. А вчора такий відкрили і в Хмельницькому. У музеї цікавої науки «Евріка» можна збудувати власний вулкан, намалювати себе через дзеркало, і навіть спробувати побути вагітним.

У п’яти залах розміщено близько 50 експонатів, з якими дітям точно не доведеться нудьгувати. Та організатори обіцяють збільшити їх кількість до 200.

Тут є експозиція з анатомії, зала «Таємниці води», безліч різноманітних ілюзій та головоломок, дзеркальний та лазерний лабіринти, акустична кімната і багато іншого. А найголовніше – жоден не схований за вітриною. Єдиний виняток – глобус що левітує. Зі слів екскурсовода, його помістили під скло, щоб захистити від впливу електричної кулі.

Глобус – єдиний «традиційний» експонат у музеї популярної науки.

Оксана Оніщак, директор музею наук «Евріка», розповіла що ідея відкрити такий у Хмельницькому виникла у неї давно, оскільки бувала в подібних у Києві та Одесі. Та на її втілення довелося витратити два роки. Покищо у музеї 50 експонатів, але їх кількість планують збільшити до 200. Також Оксана Оніщак хоче організувати різноманітні шоу- та квест-програми і навіть святкування днів народжень. І сподівається, що цей музей стане своєрідною меккою для дітей не тільки з Хмельницького, а й із сусідніх областей... Бо діти зараз неохоче вчать науки, а поєднавши з розвагами, їм можна прищепити інтерес до науки, а також пізнати закони Всесвіту і явищ навколишнього світу.

Тож можна не боятися і сміливо поринати у вир наукових цікавинок, а заодно здійснити чимало відкриттів, будучи навіть у дорослому віці.

Тут вам пояснять різницю між магнітним і математичним маятниками, а також принцип роботи Колиски Ньютона.

А на відміну від того оргАну, що знаходиться у філармонії, на цьому гімн України зможе зіграти навіть аматор (схема прикріплена).

 

Для любителів пофотографуватися тут також знайдеться безліч цікавинок: калейдоскоп, триве дзеркало, обідній стіл та багато-багато іншого.

 

Серед найменших відвідувачів «Евріки» і дівчаток популярною стала магічна кімната з дзеркалами.

Їх також зацікавили мильні бульбашки, як створюються мультфільми і кімната з лазерами.

А дорослим більше сподобалася анатомія і логічні ігри.

 

Екскурсоводи розповідали цікаві факти про будову шкіри та внутрішніх органів людини.

З логічниз ігор найпростішою є «Вовк, коза і капуста».

За умовами гри, усіх потрібно переправити на інший берег, але вовка не можна залишати з козою, а козу – з капустою. Для старших це виявилося надто легко, і вони вигадували нові умови. Наприклад, вовк-вегетаріанець.

 

Але найпопулярнішим експонатом стало ландшафтне будівництво.

Діти робили насипи з піску і грали в драконів. А старші скористалися моментом, поки малеча відволіклась на бульбашкове шоу.

Великі мильні бульбашки надували Аліса і божевільний Шляпник.

Після шоу відбулася церемонія офіційного відкриття музею цікавої науки «Евріка». А після того, як перерізали червону стрічку, перших відвідувачів закладу пригостили солодкими десертами і смачними напоями.

Хмельничани також поділилися своїми враженнями.

22-річна Богдана вивчає «теоретичну фізику».

Дівчина жартує, що раніше була тільки в навчальних лабораторіях, тому такий формат їй дуже подобається.

«Коли ти приходиш, то в принципі знаєш все, але коли бачиш у якійсь візуалізації, це дуже класно... Насправді це дуже круто для дітей, які навчаються у школах. До того ж популяризація науки дуже потрібна, бо в Україні, на жаль, вона зараз йде глибоко на дно» – поділилася дівчина.

На відкриття музею з сином прийшов і Андрій Зоін, керівник ГО «Територія» та організатор фестивалю «Республіка».

«Я знаю, що такі заклади є в Києві, в Харкові і в Одесі. Дуже прикольно, що подібний відкрили і в Хмельницькому, бо це не просто якась «батутна» для дітей, де можна пригати і бігати, поки батьки сидять їдять піцу – тут можна дізнатися багато цікавих речей, як дітям так і дорослим. Тут ще мають проводитися майстер-класи, дітям будуть пояснювати закони фізики, хімії, біології. І ми також спробуємо робити музичні експерименти для дітей» – розповів Андрій Зоін.

А от 11-класник Сергій порівняв хмельницьку «Евріку» з німецьким «Deutsches Museum».

«Я раніше був у такому закладі, але у Німеччині. «Deutsches Museum» це найбільший музей популярної науки у Європі. Там також пояснювали багато фізичних і хімічних природних явиш. А цей музей, у Хмельницькому, можна сказати, як зменшена модель німецького. І виконано тут все дуже якісно» – поділився хлопець.

 

Музей цікавої науки «Евріка» знаходиться за адресою: вул. Зарічанська, 3/1 (3-й поверх).

Він працюватиме з вівторка до неділі з 10:00 до 19:00 години.

Вхід: у будні дні – 80 гривень, у вихідні дні – 100 гривень. Також діятиме спеціальна пропозиція для груп – 60 гривень.
Ціна для дітей та дорослих однакова, але дітям до 5 років – вхід безкоштовний.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую