ye-logo.v1.2

Відома хмельницька художниця відсвяткувала свій ювілей великою персональною виставкою

Культура 4742
14 травня художниця відсвяткувала своє 55-річчя
14 травня художниця відсвяткувала своє 55-річчя. Фото: автора

Разом із сином вона представила близько 80 робіт.

У Хмельницькому відкрили виставку творів знаної в Україні художниці Надії Борецької та її сина – Вадима Піщерського. У виставковій залі дитячої школи образотворчого і декоративно-прикладного митецтва художники представили близько 80 робіт, більша частина з яких – живопис і графіка, решта – твори Надії Анатоліївни з художнього розпису тканини, ляльки-мотанки, авторські ляльки та іграшки з природних матеріалів.

Також частиною експозиції склали фотографії майстрині. За ними можна було відстежити увесь життєвих шлях Надії Борецької – від раннього дитинства до наших днів.

«Ми працювали над цією виставкою цілий місяць, і тут представлена вся моя душа і весь мій шлях – розповіла майстриня. – Я хотіла показати, як я прожила своє життя, адже мені довелося перебороти дуже багато речей, щоб зберегти себе як художника. Особливо в 90-ті роки, коли усі йшли в бізнес. а я весь цей час малювала. І хочу сказати, що дуже вдячна долі, тому що я, як художник, прожила щасливе життя. Мистецтво мене повело за собою по всьому світу: я виставляла свої роботи і в Німеччині, і в Литві, і в Польщі, і навіть в Америці».

Завдяки представленим фотографіям, художницю можна відкрити для себе зовсім з іншого боку.

Оскільки Надія Анатоліївна працює в різних жанрах образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, на виставці можна побачити роботи у стилі живопису, графіки (пастель), художнього розпису по шовку (батик), гобелени, стилізований одяг та багато іншого.

 

Відвідувачі виставки побачили не тільки уже відомі твори художниці, а й зовсім «свіжі» роботи.

Серед експонатів були й зовсім нові роботи, які раніше ніде не виставлялися. Це серія «Загадковий світ» (олія), і портрети її учениць (пастель).

Значну частину експонатів склали роботи декоративно-прикладного мистецтва.

Надія Борецька каже, що цією виставкою, ніби запросила усіх до себе додому, щоб показати свої роботи. І оскільки вона працює викладачем, у першу чергу зробила це для дітей.

«Я хочу, щоб діти любили мистецтво і вірили у нього, як вірю я. І не потрібно купуватися на якісь дорогі матеріальні блага – піклуйтеся про свою душу, розвивайте її, і тоді ви не будете однобокі, тілом марні і пусті душею. Ось це я хотіла сказати цією виставкою» – поділилася художниця.

Привітати Надію Анатоліївну з ювілеєм і відкриттям виставки прийшли не лише учні і колеги, а й друзі, зокрема й бард і актор Володимир Смотритель, який присвятив художниці декілька пісень.

Довідка: Надія Анатоліївна Борецька народилася у Хмельницькому 14 травня 1962 року. Закінчила дитячу художню школу, а потім – Львівський державний інститут прокладного і декоративного мистецтва у 1988 році.У виставках бере участь з 1986 року. Також є членом національної спілки художників (з 1993 р.) і лауреатом міської премії ім. Б. Хмельницького. Провела ряд персональних виставок не лише в Україні, а й у Польщі, Литві, Росії і США. Свою творчу діяльність успішно поєднує з педагогічною: впродовж п’яти років працювала викладачем Хмельницького національного університету, а згодом очолювала міську дитячу художню школу. Зараз завідує відділенням декоративно-прикладного мистецтва хмельницької дитячої школи образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва.

Роботи художниці можна переглянути за адресою: вул. Проскурівська, 65. Експозиція діятиме упродовж трьох тижнів – до 14 червня.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую