ye-logo.v1.2

Журналістка Лора Підгірна дебютувала з історичним вестерном про Кам’янець-Подільський

Культура 6208
Друзі і колеги привітали Лору Підгірну з дебютом
Друзі і колеги привітали Лору Підгірну з дебютом . Фото: автора

Роман вона презентувала у центральній міській бібліотеці Хмельницького.

Кровопролитна боротьба, детективні розслідування і любовні пристрасті – усе це є в книзі «Червона Офелія» подільської журналістки і координатора проекту «Літературний туризм» Лори Підгірної. Це її дебютний роман про «нового українського героя» Марка Шведа – 22-річного кам’янчанина із заможної родни, синьоокого красеня, який знає декілька мов, має гарну військову освіту і майстерно володіє зброєю та навичками диверсійно-розвідувальної справи. Але «Червона Офелія», в першу чергу, – історичний вестерн. Його події розгортаються влітку 1919-го, коли Кам’янець-Подільський на короткий час став столицею УНР, а Україна була залита кров’ю патріотів. І саме на тлі цих драматичних подій починається історія пристрасного кохання агента Розвідочної управи Марка Шведа і витонченої красуні – актриси місцевого театру Олесі Біличенко. Основна сюжетна лінія така: за день до приїзду в Кам’янець головнокомандувача Симона Петлюри, агенти московської комуни викрадають кліше для друку 250-гривневої купюри, яке Маркові необхідно повернути за усяку ціну. Але заплутана історія з викраденням перетворилася на справжню криваву драму.

«На створення цього героя мене надихнув цикл творів Бориса Акуніна про Ераста Фандоріна. Я захотіла створити такого ж українського хлопця, який би на тлі історичних подій розслідував злочини, боровся зі злом, рятував людей… Я виписувала своїх героїв, навіть негативних, так, аби вони були живими, реальними, зі своїми відчуттями, сумнівами і вадами. Намагалася, щоб їхні долі були реалістично вплетені у події тих часів, тому деякі герої "Червогої Офелії" є реальними історичними персони, що справді мешкали у той час. Наприклад, коли Марко Швед вчився в Одеській школі прапорщиків, з ним на курсі були два товариші, один – з Волочиська (вигаданий персонаж), а інший – Юрко Коцюбинський, син відомого літератора Михайла Коцюбинського. На жаль, мало хто знає, що він, закінчивши школу прапорщиків, захопився більшовицькими ідеями і став по інший бік барикад, навіть одружився з донькою Євгенії Бош – радянської партдіячки, яка потопила Харків у крові. Хто прочитає, той дізнається, як ці два герої будуть взаємодіяти» – поділилася Лора Підгірна.

«Червона Офелія» – дебютна книга авторки.

Вигадані подіїписьменниця вплела у історичне тло. І основна історія роману відбувається у Кам’янці-Подільському: в колишньому маєтку поміщиці Осавулової, який у червні 1919-го став резиденцією уряду УНР, а зараз там розташований дитячий тубсанаторій, у будинку Йосифа Роллє, у міському будинку культури, на Руських і Польських фільварках, у старому місті… Лора Підгірна каже, що приїхавши в місто, кожен зможе побачити, де у головної героїні застряг каблук, де Марко швед її поцілував, де знайшли тіло Анни Головацької… Але частина подій відбувається у Волочиську і Тарноруді – містечку, розташованому по обидва боки Збруча за 15 кілометрів від районного центру.

Жартома письменниця сказала, що Марко Швед – ідеальний образ чоловіка, якого вона поки що не зустріла.

Також Лора Підгірна розповіла, що «Червону Офелію» написала всього за три місяці, адже їй «нічого навіть вигадувати не довелося – історія склалася як пазл», тим більше, що сама письменниця за освітою – історик.

«Ще одним намаганням було те, щоб цей роман не став просто книжкою-одноденкою. Я буду дуже щаслива, коли читач після роману візьме справжню історичну наукову літературу і почне зрівнювати. Тому що саме історія початку 20 століття повторюється зараз у якомусь мега-витку. Бо так само як Винниченко після Першої світової війни сказав, що нам не треба армії, адже Україна ні з ким воювати не збарається, точно так само Кравчук і Кучма здали ядерний запас України. І якби ми знали історію, як у 1918-1919 роках нищилася українська нація, зараз жили б зовсім по-іншому. А так – ходимо по колу, наче блуд напав. Усе – через незнання» – розповіла Лора Підгірна.

 

На презентації авторка анонсувала вихід другої частини пригод Марка Шведа.

Тим, хто захоче прочитати роман, варто встигнути зробити це до осені, адже тоді вийде друга його частина – «Печатка Святої Маргарити». Лора Підгірна зазначила, що Свята Маргарита Шотладдська була онукою Ярослава Мудрого, і саме печаткою з її зображенням колись користувалися у Тарнорудській управі. Цей історичний факт неабияк зацікавив письменницю, і в неї виникла своя версія того, що ж пов’язувало королеву Шотландії і невеличке містечко над Збручем у Хмельницькій області.

Також у Лори Підгірної незабаром вийде ще один роман – про тамплієрів на Поділлі. З ним письменниця номінується на конкурсі «Коронація слова», а чи виграє, стане відомо вже 15 червня.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую