ye-logo.v1.2

Кордони та межі мовою мистецтва: у Хмельницькому презентували роботи п’яти молодих художників

Культура 3202
Виставка діятиме до кінця вересня
Виставка діятиме до кінця вересня. Фото: автора

Свої роботи вони створили на літній резиденції поблизу села Пирогівці.

У Хмельницькому презентували роботи учасників літньої резиденції, організованої арт-центром «MASLO». Два тижні п’ять молодих художників і художниць з різних міст України ділили простір і працювали з темою кордонів у сучасному світі. У результаті до експозиції увійшли роботи художників зі Львова, Хмельницького, Вінниці, Києва і Миколаїва, у таких медіа, як відео, фотографія, живопис, графіка, скульптура, об’єкт і арт-бук.

«Резиденція відбувалася під назвою "Кордони та межі". І як ініціатори ми мали на увазі адміністративно-територіальні межі. Тобто не щось таке, що знаходиться всередині нас, через що можна переступити, а власне кордон, який відділяє одну територію від іншої. Тема ця і проблематика, як нам здається, надзвичайно актуальна в контексті тих подій, що зараз відбуваються. І не лише на території України. Але ми ніяк не обмежували художників і отримали надзвичайно цікавий і неочікуваний результат. Адже вони прийняли кордони саме як межу. І тому ми тут бачимо роботи, пов’язані із тілесністю, з тим, як проявляється межа, яка відділяє особисте від публічного, або та, яку переступаємо, заходячи до свого помешкання», – розповіла куратор галереї Катерина Носко.

Ось як тему «кордонів та меж» зрозуміли художники

 

Катя Лесів (23 роки). «Без Назви» (полотно, акрил, графітний олівець).

«Межа є очевидною, проте однією з її характеристик є відносність. Вона залежить від контексту, який невпинно змінюється і, тим самим, змінює межу. Інакше кажучи, межа – безмежна. І чим тихішою і тоншою вона є, тим більше набуває тенденцій розчинятися і зникати», – поділилася художниця Катя Лесів (м. Хмельницький/Київ).

Анастасія Пустоварова (27 років). Серія «Між нами» (фотографія).

«Об’єктивно неможливо побачити практично нічого. Будь яке сприйняття – це вже викривлення, часом настільки сильне, що правди не знайти. Ми дивимось тільки на ті образи, які нам показують, слухаємо тільки ті історії, які розказують, але що ми побачимо і почуємо – залежить від наших внутрішніх кордонів», – розповіла Анастасія Пустоварова (м. Черкаси).

 

Тарас Пантелейчук (30 років). «Бугри» (об’єкт, метал, дерево).

«Де є дві людини – там зустрічаються два Его. І воно не дає проникнути одному в інше. Іноді Его не дає пройти повз нього. Як камінь, як бугор, за який іноді спіткаєшся. Подекуди Его аиростає о розмірів будинку, або до розмірів держави і тоді доводиться їхати "за бугор", де ти вільно відчуваєш себе повноправним гостем», – поділився Тарас Пантелейчук (м. Миколаїв).

Вікторія Дмитрів (21 рік). Серія «Субстрат» (папір, соус).

«Поняття межі та кордону є досить широким, але я трактую їх через призму тілесності як втрати нашої ідентичності. Тіло для мене постає певним субстратом. Розчленоване, воно не втрачає своєї ідентифікаційності, а неавпаки – формує свою знакову систему. Тим самим я намагаюсь відсилати до первісного сприйняття тілесності», – пояснила Вікторія Дмитрів (м. Стрий, Львівська обл).

 

Віталій Янковий (27 років). «Майже як всі» (hd-відео, об'єкти).

«Здається, що власна квартира є найвищою цінністю, котру можна спожити. Так само і відпочинок на природі. Але це квазі-преміальне і квазі-буржузне споживання, адже середовище, в яке потрапляє людина, часто містить в собі певні рамки, обмеження, вихід чи не вихід за які стає територією особистого вибору, особистої свободи», – поділився Віталій Янковий (м. Вінниця).

Тому перша частина його роботи – це анімаційне есе, в якому молода пара переходить від констуювання альтернативного способу життя до споживання того, що їм пропонує оточуюче середовище. А друга – мінімалістично-абсурдно-трешеві репліки природніх інсталяцій в подільському лісі: будинків на кам’яних підставках, шлагбаумів поміж дерев тощо.

З півсотні бажаючих взяти участь у резиденції, організатори відібрали п’ятьох.

«Формат резиденції надзвичайно непередбачуваний, тому що в її учасників може взагалі нічого не вийти. Тому ми надзвичайно раді, що є результат у форматі виставки робіт усіх художників. Такі резиденції дуже важливо проводити, і, сподіваємося, що в наступному році, вже з новою темою, ми знову це зробимо», – підсумувала куратор Катерина Носко.

Краще ознайомитися з роботами художників і пройнятися темою кордонів та меж можна до 30 вересня.
Діє експозиція в арт-центрі «MASLO» за адресою: вул. Староконстянтинівське шоссе, 20/3.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую