ye-logo.v1.2

Телеведуча Наталя Паляниця: «На телебаченні ціную щирість, а не гру»

Культура 3658
Телеведуча Наталя Паляниця каже, що постійно навчається у героїв своїх програм
Телеведуча Наталя Паляниця каже, що постійно навчається у героїв своїх програм. Фото: зі сторінки в Фейсбув Наталі Паляниці

Хмельничанка розповіла, як потрапила на телебачення, про ставлення до конкурсів та… фірмовий пиріг.

Наталя Паляниця – виконавиця естрадних мініатюр, яка разом із Володимиром Павловським у складі дуету «Солодка парочка» підкорила глядачів усього пострадянського простору. Сьогодні Наталя працює у філії ПАТ «Національна Суспільна Телерадіокомпанія України «Хмельницька регіональна дирекція «Поділля-центр» продюсером телебачення та телепрограм, у її підпорядкуванні декілька телепроектів. Окрім того, Наталя веде програму «Під абажуром», куди запрошує відомих діячів, аби поговорити про них, їхню долю та обговорити суспільні проблеми.

«Моя робота на телебаченні розпочалась з театру, – розповідає Наталя. – Театром захоплювалася ще з дитинства, ба, навіть збирала колекцію світлин відомих акторів тих часів, тоді ці світлини продавалися у кіосках. Навчаючись у дев’ятому класі, побачила запрошення в народний театр, вирішила собі, що спробую. Однак моя мама на ініціативу відповіла так: «Хочеш в театр? Будь ласка, йди, але якщо відвідуватимеш курси крою та шиття. В житті ці навички знадобляться». Я пішла до театру, відвідувала паралельно курси крою та шиття. Вони дійсно знадобились мені, уже як дружині та матері».

Незважаючи на захоплення театром та акторською майстерністю, Наталя закінчила Хмельницький інститут побутового обслуговування. «Це також була ініціатива моєї мами. Вона народилася в часи війни, у неї залишилося чимало неприємних спогадів про післявоєнну пору. Не дивно, що для неї було важливим уміти себе забезпечити, а я не хотіла її засмучувати. Однак народний театр не покинула. До нашої театральної групи приєднався талановитий режисер та актор Володимир Павловський. Ох, підхід у нього був до нас не як до самодіяльників, а як до справжніх професіоналів, за що йому дуже вдячна».

Пізніше, коли група театру розформувалась, Наталя Паляниця та Володимир Павловський створили гумористичний дует «Солодка парочка». Володимир зареєструвався як підприємець та зареєстрував підприємницьку діяльність за театральним напрямком та концертною діяльністю. Дует «Солодка парочка» почав давати концерти. За місяць давали 7-12 концертів.

У 1997 році дует посів третє місце на міжнародному конкурсу імені Аркадія Райкіна. На сьогодні цю винагороду мають лише три українські артисти: Сердючка, гумористичні дуети «Кролики» та «Солодка парочка».

«На телебачення мене запросили як характерну актрису, – каже Наталя. – Це означає, що я мала грати роль щось на зразок моїх виступів в театрі та у складі дуету. Тоді мені й самій здалося, що на екрані я також зможу бути в образі. Але взяли як Наталю Паляницю. Планувалося, що буде комедійний проект, куди приходитимуть гості та ми спілкуватимемось на різні теми. Відбулися мої перші проби на камеру. Мені самій вони не дуже сподобалися. Пам’ятаю, що готувалася до ефіру та написала питання на аркуші, який вклала у красиву теку. Під час ефіру мої очі весь час дивились у цю теку. Спілкування відбувалося за зразком «Скажіть, будь ласка, а ви..», тоді так працювало усе телебачення. А мені було соромно. Соромно й за стіл, що стояв між мною та моїм співрозмовником, тому що між людьми не має бути бар’єрів. Власне, я так витримала перших декілька хвилин, далі закинула теку за стілець. Стіл у наступних випусках також зник. Пізніше, переглядаючи запис ефіру, зрозуміла, що на телебаченні потрібна щирість, а не гра».

"Під абажуром": Артем Харченко та Наталя Паляниця.

З цією проблемою Наталя зіштовхнулась згодом повторно, коли у якості продюсера створювала «Ранок на Поділлі» – перше ранкове шоу у Хмельницькій області. «Коли я набирала ведучих, проводила дуже багато кастингів. Їх пройшли близько ста людей. Проблема полягала в тому, що ведучі починають грати якусь роль та відходять далеко від свого я, що з телеекрана виглядає зовсім неправдоподібно. Гостю програми незвично бути в студії, коли на нього дивляться камери та світить безліч прожекторів. Тому я завжди пропоную сконцентрувати свою увагу на мені, ведучій, та на нашій живій бесіді. Це допомагає».

У 2016 році режисерська робота Наталі посіла третє місце на міжнародному телерадіофестивалі «Калинові мости» у Польщі із проектом «Одкровення від Павла». Проект присвячений Павлу Гірнику, подільському поету. У 2017 році на Всеукраїнському фестивалі телевізійних і радіопрограм «Кобзар єднає Україну» режисерська робота Наталі про волонтерку з особливими потребами Тетяну Юзепчук посіла також третє місце.

«Я ніколи не готувала роботи для конкурсів. Завжди виходило навпаки: коли дізнавалася про конкурс, у мене уже була готова робота. Я не прагну до перемоги, моя самоціль – щодня навчатись чогось нового. Постійно навчаюся у героїв своїх програм, іноді навіть простим побутовим речам. Їздила якось в село до однієї бабусі, яка вишиває. Вона пригостила мене картоплею з дуже смачними огірками – тепер у мене є цей рецепт огірків. Так трапилося і з моїм фірмовим пирогом, який тепер готую щоразу на усі святкування в телекомпанії. Його рецепт також підказала героїня моєї програми».

Андрій ЗАВЕРУХА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую