ye-logo.v1.2

Картини випалені вогнем: в обласному музеї представили виставку єдиного на Поділлі емальєра

Культура 3106
"Кобзар" художник оздобив емаллю
"Кобзар" художник оздобив емаллю. Фото: автора

В експозиції 72 роботи.

Сьогодні, 7 грудня, в обласному художньому музеї відкрили виставку емалей "До джерела" Івана Юркова. Автор – єдиний на Поділлі та один з небагатьох емальєрів в Україні, який досліджує можливості мистецтва гарячої емалі на металі. Працює він у техніці перегородчастої емалі, котра найбільш трудомістка і найскладніша з усіх емальєрних технік.

«Я починав із скульптури, і мунументалкою займався, і живописом. Зараз я захопився емалями. Техніка, в якій працюю, дуже складна, але я взяв на себе таку відповідальність, хоча ніде спеціально не вчився цьому. Коли ти пишеш живопис, то те, що намалював, те в результаті і отримаєш. В емалі по-іншому, бо те, що ти зробив, ставиш у піч. Там вогонь свої корективи може зробити, як в кращу сторону так і в гіршу», - каже художник.

За його словами, в Україні не так багато емальєрів. Все через те, що робота з цим матеріалом копітка і коштує не дешево. Іван Юрков ділиться, що над однією картиною може працювати місяць, а той більше.

Художник працює у техніці перегородчастої емалі

Окрім картин, яких, до речі, експонується близько 30, митець презентував і оздоблені емаллю книги. Оформлює він виключно зібрання «Кобзаря» різних розмірів.

У Хмельницькому обласному художньому музеї нараховується 5 робіт митця

«Я почав з дуже маленької захалявної книжечки «Кобзаря». Побачив її на одному з ринків і купив за 5 гривень. Тоді вирішив зробити так, щоб люди, перш ніж брати цю книжку, мили руки. Придбана мною книжечка стала першою, котру оформив за допомогою емаллю», - розповідає митець.

Іван Юрков працює з емаллю

Додає, що наразі уже оздобив 47 таких «Кобзарів». Ця цифра символічна для художника, адже саме стільки років прожив Тарас Шевченко. В обласному музеї можна побачити тільки 42 з них.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую