ye-logo.v1.2

Опрацьовують варіанти: перейменування музею Островського в Шепетівці неминуче

Культура 6642
Прізвище письменника Миколи Островського є в списках осіб, рекомендованих Українським інститутом національної пам
Прізвище письменника Миколи Островського є в списках осіб, рекомендованих Українським інститутом національної пам'яті до перейменування. Фото: mapio.net

Своє слово у законності назви сказав Мін’юст.

У Міністерстві юстиції України розглянули питання, що стосується назви Обласного літературно-меморіального музею Миколи Островського в Шепетівці та її відповідності з огляду на існуючий закон про декомунізацію. Так, на своїй сторінці у фейсбуці громадська організація «Товариство культурної спадщини «Заслав’є» оприлюднила результати правової експертизи Мін’юсту щодо законності цієї назви. Приводом для проведення правової експертизи став лист цієї громадської організації.

Як зазначається в оприлюдненому ГО наказі від 31 жовтня 2019 року за підписом міністра Дениса Малюськи, Мін’юст затвердив правовий висновок Комісії з питань дотримання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 29 жовтня 2019 року.

У документі зазначено, що Мін’юст звернувся до кількох інституцій з проханням надати роз’яснення, чи можна розцінювати використання у найменуванні вищезазначеного музею ім’я та прізвище Миколи Островського як пропаганду комуністичного тоталітарного режиму у розумінні Закону. Свої роз’яснення надали також Хмельницька ОДА та облрада, а також, власне і музейники закладу, про який йде мова.

До теми: У Хмельницькому презентували книгу мозаїк минулого століття

Водночас, зазначається у правовому висновку, громада Шепетівки підготувала звернення до Міністерства культури України, Українського інституту національної пам’яті, Міністерства юстиції України, Хмельницької обласної ради з проханням зберегти автентичність музею та вилучити прізвище письменника Миколи Островського зі списків осіб, рекомендованих Українським інститутом національної пам’яті до перейменування.

Нагадаємо, у 2016 році, відповідним наказом № 1162 від 16 грудня, будинок музею Миколи Островського Міністрерство культури внесло до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Враховуючи усі «за» і «проти» Мін’юст сказав своє слово та визнав, що найменування комунального закладу культури «Обласний літературно-меморіальний музей М. О. Островського» не відповідає вимогам закону про декомунізацію.

Водночас в управлінні культури, національностей, релігії та туризму Хмельницької ОДА кажуть, що працюють над концепцією та новою назвою музею вже понад рік.

«Згідно з законом про декомунізацію ми маємо реагувати. З цього приводу неодноразово проведені громадські обговорення, також опитування людей. Адже мешканці міста проти перейменування. Наразі працюємо над новою назвою закладу. Маємо три варіанти, але поки вони всі в процесі роботи. Назва все-таки буде змінена», - каже Ірина Трунова, керівник управління.

Оскільки обласний літературно-меморіальний музей Миколи Островського в Шепетівці є комунальним закладом Хмельницької обласної ради, то, як стверджують в юридичному відділі установи, остаточне рішення про перейменування мають прийняти депутати на сесії облради. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую