ye-logo.v1.2

Хмельничанин зібрав колекцію раритетних «Кобзарів»

Культура 3288
Колекцію книг Тараса Шевченка Олександр почав збирати у студентські роки
Колекцію книг Тараса Шевченка Олександр почав збирати у студентські роки. Фото: автора

Серед них є й прижиттєві видання.

 Десять раритетних книжок з творами Тараса Шевченка і видань, присвячених його життю та творчості, у колекції 75-річного хмельничанина Олександра Гуцуляка. У добірці є навіть перше видання «Кобзаря» 1840 року, надруковане приватним видавництвом Фішера в Санкт-Петербурзі.

Як зізнається пенсіонер, колись його зібрання нараховувало 25 книг, але під час одного з переїздів чоловіка обікрали. Тепер колекціонер живе у пансіонаті, тож свою колекцію доводиться зберігати у знайомих. Лише інколи свої рідкісні книги колекціонер демонструє публіці. Цього року напередодні «Шевченкових днів» колекцію раритетних «Кобзарів» він презентував у читальні Хмельницької обласної наукової бібліотеки.

«Мій Шевченко почався сімдесят років тому, коли мені було п’ять років. Я побачив світ в тундрі, в сталінському концтаборі. Дід з бабцею потрапили в горнило репресій, їх вислали до Сибіру. Там мені бабця й дала мого першого «Кобзаря». Цю книжечку колись купив мій дід у Відні. Він був унтерофіцером Австро-Угорської імперії, воював проти німців. Книга видана 1859 року в Лейпцигу, це прижиттєве видання Шевченка. Вона мені найдорожча, - розповідає Олександр Андрійович. – Є ще одна книга, дуже важлива мені. Видана 1874 року біографія Івана Сошенка. Це один із найближчих друзів Тараса Шевченка, який познайомив його з Брюлловим, Жуковським і рештою української інтелігенції Пітера. Це перші книги, які я читав».

Олександр Гуцуляк разом із своєї колекцією.
Книга, яку колись подарувала колекціонеру його бабуся: «Новые стихотворения Пушкина и Шевченки», видана 1859 року.

Після смерті Сталіна родину реабілітували, тож вони змогли повернутися в Україну. Свою колекцію «Кобзарів» чоловік почав збирати у студентські роки. В основному – під час роботи в студзагонах.

«З 1969 року по 1972 роки я був активним учасником студзагонів на будівництві. Нас посилали зі Львівщини в середню Азію, Південь Сибіру будувати корівники і решту господарчих будівель. Там було дуже багато українців. Не тих перших вигнанців, а їхніх дітей і внуків. Вони мені їх і дарували, бачили зацікавленість Шевченком», - згадує колекціонер.

Перше видання «Кобзаря» 1840 року.
Книга вийшла тиражем 1000 примірників.

Як зізнається Олександр Гуцуляк, полюбив Кобзаря, бо той підкорив його любов’ю до України. За ці роки не раз люди пропонували купити колекцію, але чоловік твердо вирішив: «Тарасовим словом не торгує». До цих пір Шевченкову поезію перечитує майже щодня. Особливо близький йому «Заповіт». Говорить, що і сьогодні заклик «Поховайте та ставайте, кайдани порвіте!» дуже актуальний, адже кайданами окута зараз Україна.

«Мене болить доля України. У нас розбрат, немає єдності. Частина патріотичної молоді зараз на Сході, захищає Україну. Але не всі такі. Якби я був молодшим, був би теж там. Але 75 років не беруть», - каже він.

У колекції є давні видання, присвячені життю та творчості Шевченка
Брошура «Тарас Шевченко. У 59-ті роковини смерті Кобзаря», видана у Чернівцях 1920 року.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую