ye-logo.v1.2

«Чорноострівський ярмарок» - серед кращих шоукейсів автентичних культурних фестів

Культура 2578
Цьогоріч через карантин селище фестивалити не буде
Цьогоріч через карантин селище фестивалити не буде. Фото: з фейсбук-сторінки Анатолія Бєлєванцева

Започаткували фестиваль у 2018 році.

Фестиваль «Чорноострівський ярмарок», що відбувається декілька років поспіль в однойменному селищі, визнали одним з кращих в Україні. Його презентували у виданні «Кращі шоукейси запровадження автентичних культурних фестивалів, практики створення культурних просторів та об’єктів». Відбулося це в рамках проекту «Децентралізація та реформа культурних послуг», який реалізовується громадською організацією «Товариство дослідників України» в партнерстві з міністерством культури та інформаційної політики України та за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC).

«Започаткували фестиваль у 2018 році і проводили його два роки поспіль, - розповідає автор цієї фестивальної практики Анатолій Бєлєванцев, головний спеціаліст з питань культури, національностей, релігій і туризму відділу освіти, культури, молоді і спорту виконавчого комітету Чорноострівської селищної ради. – Цього року він мав би теж відбуватися уже найближчими вихідними, однак через карантин селище фестивалити не буде. До дійства ми залучали багато творчих колективів з усіє України, таким чином прокладаючи містки між областями та громадами. Запрошували також майстрів народної творчості. Зокрема умільців різьби по дереву. Відтак почали створювати «Галявину байок» і саме під час фестивалю виготовляли дерев’яні скульптури за байками Глібова, які нині є однією з окрас селища».

За словами Анатолія Бєлєванцева, фестиваль відроджує традиції старовинного ярмаркування, яке побутувало в Чорному Острові, ремесла та техніки народних майстрів краю, народної кухні, популяризує архітектурні та природні історичні пам’ятки містечка, яке занесене до реєстру малих історичних міст України.

Напрямок відродження ярмаркування в Чорному Острові обрали не випадково. Адже свого часу містечко було другим після Кам’янця-Подільського, де влаштовували величезні ярмарки. Їх, завдяки Магдебурзькому праву, було аж дев’ять.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую