ye-logo.v1.2

Протягом туристичного сезону на Хмельниччині пройде дев’ять великих фестивалів

Культура 4901
Фото: Анатолій

Навіть якщо вам доведеться провести відпустку, не виїжджаючи за межі області, влаштувати собі оригінальний відпочинок цілком можна. Принаймні, у вас є усі шанси відвідати цікаві місця та стати глядачем дійств, на які дехто спеціально приїжджає з найвіддаленіших куточків України та, навіть, з-за корд

Не лише Кам’янецька та Меджибізські фортеці

За словами начальника обласного управління культури туризму і курортів облдержадміністрації Ірини Трунової, провести свій вільний час вам допоможе справжній спеціалізований туристичний путівник, де зібрана інформація про історію, відомі міста та містечка, туристичні маршрути, парки та готелі Хмельниччини. Родзинкою видання є зібрані у путівнику понад 1000 ілюстрацій і схем, які дають змогу подорожувати навіть без гіда. А останнє, на думку, Ірини Миколаївни, стане у пригоді навіть жителям області, котрі й не підозрюють про унікальні місця, що знаходяться поруч з ними. Наприклад, якщо у «Старому місті» Кам’янця-Подільського не бував хіба що лінивий, то мало хто знає, що у Нетішинському міському краєзнавчому музеї зберігається унікальна колекція коралів, яка вважається однією з найбільших у світі.
А в селі Тихомель, височіє кам’яна вежа-каплиця – унікальна памятка історії та архітектури XVIII століття, яку не зустрінеш у жодному місці України. Справа в тому, що вона є Меккою аріанської віри, яка заперечує церковне вчення про єдину суть Трійці. Аріанці вірили, що Христос, Син Божий, нижчий за Бога-Отця. Прихильники аріанства виступали проти семи тїнств, релігійних свят, поклоніння іконам, мощам, дотримання постів.
Не менш вражаюча історична пам’ятка знаходиться й у Дунаєвецькому районі - в селі Підлісний Мукарів. Тут розташований костьол Святого Йосифа Обручника Пресвятої Діви Марії. Цей мурований з каменя неготичний костьол не лише ідеально зберігся до наших днів, а й має унікальний орган. Побачити справжній класичний англійський парк та резиденцію графа Орловського, збудовану у стилі раннього класицизму, можна також у Дунаєвецькому районі, в селі Маліївці. А вже у сусідньому Кам’янець-Подільському районі в селі Жовтневе розміщено унікальний ботанічний заказник. Тут на вапняних схилах річки Мукша ростуть рідкісні степові види рослин.
До речі, серед нещодавніх «ноу-хау» туристичного сезону Хмельниччини стала організація на території Державного історико-культурного заповідника «Самчики» театралізованого дійства. Його можна замовити заздалегідь у дирекції заповідника. А також, при бажанні, тут можна зареєструвати свій шлюб.


У Шепетівці започаткували День Європи, а Чемеровецькому районі зберуть сільську молодь

Як розповідає пані Трунова, цьогоріч на Хмельниччині започаткували черговий фестиваль під назвою «Європейська феєрія». Днями його провели у Шепетівці на базі відомого музею імені Миколи Островського. В рамках фестивалю, кожний район мав представити ту чи іншу європейську країну. Наступного року Дні Європи святкуватимуть вже у іншому місті.
Найближче, щодо строків проведення (19-22 травня), тобто, вже цього тижня, стане міжнародне грандіозне дійство у Кам’янці-Подільському під назвою «Острів семи скарбів», де візьмуть участь представники з Ізраїлю, Польщі, Литви та Росії.
Не менш масштабним, обіцяють у обласному управлінні культури, стане й цьогорічний фестиваль середньовічної культури «Стародавній Меджибіж», який традиційно заплановано на серпень та, як обіцяють організатори, матиме декілька особливих родзинок. Щоправда, їх поки тримають у таємниці.
Першого літнього місяця у Старокостянтинівському районі, неподалік Губинського городища, відбудеться етнофестиваль «Балахівські гостини», де можна буде не лише почути та побачити виступи автентичних колективів, а навчитися деяким видам народних ремесел.
Цікаве дійство обіцяють у липні організатори всеукраїнського фестивалю сільської молоді «Летавчанка збирає друзів», що відбуватиметься у Чемеровецькому районі. До речі, минулого року цей захід відминили через «форс-мажорні» обставини.
А буквально напередодні закриття туристичного сезону, у жовтні, усім, хто цікавиться українською історією та козацькою відвагою, варто відвідати Ізяслав, де відбудеться обласне свято «Козацька покрова». Тобто, у вас будуть усі шанси вивчити справжній український бойовий гопак.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую