ye-logo.v1.2

На Хмельниччині подільський розпис хочуть перетворити на туристичну принаду

Культура 2036
Раніше розписом прикрашали хати - як зовні так і всередині, скрині, шафи, посуд
Раніше розписом прикрашали хати - як зовні так і всередині, скрині, шафи, посуд. Фото: з архіву Спілки художників-майстрів Дунаєвеччини

Наразі шукають майстрів, які візьмуться його відроджувати.

На Хмельниччині хочуть відродити подільський розпис та перетворити його та туристичну родзинку краю. Про це розповів Ігор Петраш, начальник відділу з питань курортів і туризму Хмельницької ОДА.

«Хочемо не просто відродити цей розпис на малюнках, а перетворити його на туристичну принаду краю. Сьогодні, поруч із самчиківським розписом, подільський дещо призабутий. Однак, свого часу він широко побутував в нашому регіоні. Ним прикрашали хати - як зовні так і всередині, скрині, шафи, посуд. Я, зокрема, досліджую подільський розпис вже давно. Об’їздив з експедиціями усю придністровську зону – Сказинці, Панівці, Бакоту.... До нашого часу дійшло не так вже й багато візерунків, які збереглись. Знаходив по декілька малюнків, на старих світлинах, усе систематизував. Нині назбирався досить великий архів», - каже Ігор Петраш.

І додає, що наразі він шукає майстрів, які б виявили бажання відроджувати подільський розпис. Зокрема взялися за втілення орнаментів на будівлях та прагнули популяризувати його в області та за її межами. А також на основі давніх малюнків розробляли свій власний стиль розпису.

Читайте також: Митців запрошують на художній пленер у Кам'янець-Подільський.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую