ye-logo.v1.2

Найдовший самчиківський розпис: розмалювали паркан і встановили національний рекорд

Культура 2435
Наразі ініціатори задуму кажуть, що 86 метрів самчиківки – це лише початок
Наразі ініціатори задуму кажуть, що 86 метрів самчиківки – це лише початок. Фото: з фейсбук-сторінки Яни Власенко-Бернацької

Розписом, який походить з Хмельниччини, прикрасили паркан у столиці.

Яскравий та самобутній, віднайдений та відроджений самчиківський розпис, який походить з села Самчики,продовжує підкорювати українців, які створюють все нові мистецькі проекти. Так, нещодавно мешканці одного зі столичних районів самчиківкою розмалювали звичайний бетонний паркан. Про це повідомляє ТСН. Інсталяцію, яка розтягнулася на 86 метрів, уже занесли до національного реєстру рекордів України. Паркан розташований в мікрорайоні Дарниця, вздовж переходу, повз який щодня проходять тисячі людей.

Ініціаторкою створення такої інсталяції з самчиківкою стала киянка Яна Власенко-Бернацька. Розпису вона навчалася у нас, на Хмельниччині, у майстрів, які, власне, і відроджують призабутий свого часу розпис. У Києві Яна уже встигла розмалювати самчиківкою декілька під’їздів в будинках та палати в лікарнях.

Розмальовували паркан десять днів. Гроші на фарби збирали самотужки, а розмальовувати паркан запрошували навіть перехожих. Кликали бажаючих через соцмережі, а також долучали мешканців, заодно розповідали їм про відроджене мистецтво. Відтак, знайшлося чимало бажаючих як допомогти розмальовувати паркан, так і тих, хто підтримав кількома гривнями, щоб зібрати на ту ж фарбу.

Інсталяцію, яка розтягнулася на 86 метрів, уже занесли до національного реєстру рекордів України. Фото: з фейсбуку

Наразі ініціатори задуму кажуть, що 86 метрів самчиківки – це лише початок, адже розмальовувати паркан планують і далі. Адже є ідея перетворити цей прохід на алею самчиківки. Для цього потрібно розмалювати ще паркан по інший бік переходу. Планують це зробити вже навесні.

Нагадаємо, у 2018 році масштабний проєкт з відродження самчиківки втілили в життя власне, у Самчиках, де розписали десятки будинків.

Самчиківський розпис - вид українського декоративно-прикладного мистецтва. Переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Хати регіону, де він зародився, здавна були розмальовані рослинними візерунками, які вважались оберегами. Особливо славились своїми розписами хати в селі Самчики Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую