ye-logo.v1.2

Вуличні культури: на Хмельниччині хочуть створити урбан-парки

Культура 1676
Урбан-парки на своїй території, як правило, мають кілька майданчиків для різних видів спорту
Урбан-парки на своїй території, як правило, мають кілька майданчиків для різних видів спорту. Фото: ілюстративне з архіву

У декількох містах області.

В Україні все більше розвиваються різні форми вуличних видів спорту та так званих «урбан культур». Найперше, це стосується молоді – число тих, хто обирає подібну форму дозвілля, постійно збільшується. Однак для таких спільнот часто не вистачає потрібної інфраструктури в міському просторі. Вирішувати це питання взялися у Харкові, побудувавши урбан-парки. Хмельницькі активісти вирішили перейняти досвід харків’ян, спробувавши розвинути вуличну культуру в декількох містах нашої області.

«Харків наразі по розвитку вуличних культур і по створенню урбан-парків займає перше місце в Україні. Мені було цікаво подивитися на них і познайомитися з тими людьми, які започаткували те все. А зараз ГО «Вуличні культури» їдуть у відрядження по містах, де поділяться своїм досвідом. Ми їх запросимо і в Хмельницький, - розповідає організатор «Respublica Fest» Андрій Зоїн. - Зараз увага держави буде приділятися вуличним культурам. УКФ запровадив нову програму, якою підтримуватиме розвиток вуличних культур. Якщо раніше, це була неформальна штука, ніхто не вважав скейт-борд, брейкданс за види спорту, то сьогодні вони стали олімпійськими видами спорту. Щоб не пасти задніх, нам треба теж приділяти увагу вуличним культурам».

Урбан-парки об’ємні за розмірами і складаються з декількох локацій, які поєднуються між собою. На їх території розташовуються майданчики з різних видів спорту. Це можуть бути корти для вуличного футболу, баскетболу, паркуру, скейтбордингу та інших вуличних культур.

За словами Андрія Зоїна, першими урбан-парки можуть з’явитися у трьох містах області: Хмельницькому, Кам’янець-Подільському і Старій Ушиці.

«Бачачи, який в нас є скейт-парк у Хмельницькому, розумію, що він має бути абсолютно іншим. Хочемо, щоб новий парк будувався за принципом цих харківських. У нас цей парк обнесений парканом – виходить лише місце для 20 людей, які цікавляться скейтбордингом, а для решти людей він не цікавий. Справжні урбан-парки без парканів, туди будь-хто може потрапити. Там можуть займатися діти від 5 років і до пенсіонерів. Ці парки великі з майданчиками для різного спорту, - каже він. - На Хмельниччині вони будуть там, де влада міст зацікавлена, щоб вони були, а ми будемо допомагати. Зараз ми активно співпрацюємо зі Староушицькою громадою. У Кам’янці є майданчик для скейт-бордингу і він зроблений професійніше, ніж у Хмельницькому. В обласному центрі буде хороший урбан-парк у Молодіжному парку. Я бачив розроблений проєкт, він крутий».

Читайте також: Як на Хмельниччині розвиватимуть культуру містечок.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую