ye-logo.v1.2

У Хмельницькому закриватимуть театральний сезон осучасненою версією п’єси «Кайдаші»

Культура 1711
Виставу покажуть 24 червня
Виставу покажуть 24 червня. Фото: Валентини Марцонь

 Поставив виставу режисер Ігор Білиць.

У четвер, 24 червня, у Хмельницькому обласному театрі мені Михайла Старицького закриватимуть театральний сезон виставою «Кайдаші». Оновлений варіант п'єси поставив столичний режисер Ігор Білиць. 

«Я приїхав на запрошення Дмитра Гусакова, головного режисера хмельницького театру. Ми з ним товаришуємо. Взимку були переговори із директором театром і так вийшло що мене запросили саме на постановку «Кайдашів». Це не я її запропонував, а мені як режисеру її запропонували. Я погодився. Ставити «Кайдашеву сім'ю» в Україні, це як Шекспіра в Англії. Але вистава стала для мене певним викликом в роботі, бо я більше працюю з українською сучасною драматургією, з більш жорсткими текстами», - розповідає Ігор Білиць.

За його словами, повість Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім'я» популярна в театрах і має чимало інтерпретацій. Ставили її і на сцені хмельницького театру. Столичний режисер вирішив існуючу постановку трохи переробити.

«Я попросив старий варіант п’єси. Прочитав і зрозумів, що хочу стилізувати його, прибрати звідти Україну 18 століття і перенести всю дію у 21 століття, але залишити при цьому розмову, яка була притаманна Нечую-Левицькому. Автор був відомим етнографом, їздив по країні, слухав історії людські і вклав їх у «Кайдашеву сім'ю». Тому оце його писання я зберіг. Максимально намагався зберегти сюжет, мені здається він в мене вийшов найточнішим з усіх «кайдашевих сімей». Майже не втручався в діалоги, а просто додавав якісь нові речі», -  розповідає режисер.

Фрагмент із вистави

Замінили у виставі й костюми – з вишиванок та шаровар на джинси та футболки. Ігор Білиць каже, це ніяк не вплине на відомі українцям конфлікти свекрухи та невістки, батьків та дітей. Особливі й декорації, адже їх зробили із реальних побутових приладів – плити, мікрохвильовки, пральної машини.

«Ми взяли фактично використані речі – пральна машина, плита  мікрохвильовка і повторно використовуємо їх на сцені. Шукали їх у колективі театру, просили глядачів через соцмережі відгукнутись. Коли знайшли, то було завдання зробити ці прилади дуже динамічними і легкими у переміщенні. Застосували такий цікавий спосіб, коли стіни рухаються і декорації змінюються на кожну сцену. Актори самі з цими стінами працюють» - додає режисер.

Ігор Білиць зізнається, що намагався зробити так, щоб вистава стала не класичного прочитання, а дуже соціально-побутова, різка та цікава.

Головні герої вистави "Кайдаші"

Головні ролі у драмеді «Кайдаші» виконують Степан Бортнічук (Кайдаш) та Емма Мужевітіна (Кайдашиха). 

Прем'єра вистави «Кайдаші» відбудеться 24 червня о 18.00 в Хмельницькому обласному театрі імені Михайла Старицького. Квитки у касі театру або на сайті Карабас.

Читайте також: «Хочу зробити бандуру сучасною»: Марина Круть – про переїзд, Євробачення та «нафталіновий» репертуар

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую