ye-logo.v1.2

Карта України, створена 70 вишивальницями: у Хмельницькому презентували незвичний арт-проєкт

Культура 4175
Вишивали карту нитками, бісером, камінням та іншими додатковими матеріалами
Вишивали карту нитками, бісером, камінням та іншими додатковими матеріалами. Фото: автора

Протягом тижня хмельничани можуть переглянути рельєфну вишиту мапу.

Вчора, 8 липня, у Хмельницькому презентували креативну мапу України, створену 70 вишивальницями. Авторкою рукодільного проєкту стала вінничанка Ольга Петлюк, яка й зорганізувала майстринь з двадцяти областей України. Поділивши макет на рівні частини, команда однодумців вишила рельєфну картку України. Гори, степи, ліси, річки – усе відповідно до реальної карти.

Кожна учасниця отримала свій фрагмент, розмірами десять на десять сантиметрів, де мала відтворити відповідне зображення. В техніці та використанні матеріалів обмежень не було – тож загалом в проєкті було застосовано понад чотири десятки різних вишивальних технік та приблизно стільки ж видів матеріалів.

А ще майстрині під рельєфною мапою заховали таємні послання. Рядки з віршів, пісень, позитивні фрази, побажання заховані під кожним фрагментом вишивки.

Розмір картини складає 70 на 100 сантиметрів.

Серед тих, хто долучився до проєкту, була майстриня з Хмельницького – Людмила Каленська. Саме вона презентувала арт-проєкт у своєму місті.

«В соцмережі побачила, що Ольга Петлюк збирає майстринь для проєкту і вирішила, що хочу взяти участь. Як кожна майстриня, я прагну до нових знань. А коли Оля сказала, що будемо створювати мапу України, одразу ж захотілося стати частинкою цього, - каже хмельницька майстриня. - Все організовувалося через спільні чати, а фрагменти розділяли завдяки жеребкуванню. Мені дістався білий фрагмент. Завдання – вишити білим по білому. Ті, хто вишивав рельєф, вони були більш обмежені. Тому, що річка має бути на місці річки, а гори на місці гір. Вони підбирали кольорову гаму, узгоджували відповідні номери ниток, спілкувалися зі своїми сусідами по квадратику, щоб потім все гармонійно виглядало. А вже в білому фоні ніхто не обмежував у виборі картинки. Ти вишиваєш те, що вважаєш за потрібне».

Так на фрагменті Людмили з’явився білий лебідь. Вона його створила за п’ять днів і першою відправила авторці проєкту.

Лебідь, вишитий хмельницькою майстринею.

Під кожним фрагментом приховане таємне послання Україні та українцям.

«Був термін на вишивання з 28 березня по 28 квітня, а потім Оля вже зшивала всі частини в єдине у Вінниці. Саме там у День Конституції «Art Map Ukraine» і презентували. Тоді ж у Вінниці зібралися учасниці проєкту на офлайн-зустріч», - додає хмельничанка.

Презентація креативного проєкту в Хмельницькому відбулася вчора.

Тепер креативна карта подорожуватиме Україною. Її планують відвезти у кожне місто учасниць проєкту. Перша зупинка після Вінниці – Хмельницький. Подивитися на рельєфну карту України, створену 70 вишивальницями, можна до 15 липня у читальному залі центральної публічної бібліотеки (адреса: вулиця Подільська 78).

Протягом тижня рельєфна вишита мапа буде знаходитися у міській бібліотеці.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую