ye-logo.v1.2

Схід. Рівень свободи: у Хмельницькому відкрили виставку митців Донеччини (фото)

Культура 2160
Виставку організували Хмельницький і Донецький обласні художні музеї
Виставку організували Хмельницький і Донецький обласні художні музеї. Фото: автора

Експозиція від авторів, міста яких нині на першій лінії вогню.

Сьогодні, 23 серпня, у День Державного Прапора України у Хмельницькому обласному художньому музеї відкрили мистецьку виставку від митців з Донеччини. Експозицію під назвою «Схід. Рівень свободи» підготували хмельницькі музейники разом з донецькими. Загалом презентували понад пів сотні робіт. Усі автори – художники, які народилися на Донеччині, але давно стали відомими за її межами.

Вперше ця виставка була оприлюднена торік до 30-річчя Незалежності України, цього року вперше її побачила Хмельниччина.

«Назву ми залишили ту ж, бо саме схід поставив таку високу планку свободи. В Україні повномасштабна війна почалася 24 лютого, але на Донеччині війна йде вісім років. Ми вже вісім років боремося за свій схід і свою свободу. Сьогодні ми привезли шматок цієї Донеччини, куточок мрій, куточок митців, тих пейзажів і думок для того, щоб всі зрозуміли: ворог може вбити людину, зруйнувати наші будівлі, залишити нас без роботи, але він ніколи не забере у нас віру. Віру краще майбутнє, віру в ЗСУ, в добрих людей, які постійно відгукуються. Ця виставка – це приклад того, що такі люди існують і така країна буде жити», - сказала від час відкриття виставки директорка Донецького обласного художнього музею (Краматорськ) Олена Фрідріх.

Донецький обласний художній музей через війну вже двічі переселенець.

Частина презентованих робіт – це художні твори учасників хмельницької студії «Малювання як Арт-терапія». Авторами представлених малюнків стали переважно підлітки. Попри юний вік митців, на плакатах зображені реакції на сучасні події в нашій державі, антивоєнні малюнки, патріотичні композиції.

Заснував творчу студію у Хмельницькому художник-переселенець з Донеччини Володимир Півень. Митець разом з дружиною приїхали у Хмельницький восьмого квітня з Краматорська. Саме в той день російські військові запустили ракетами по краматорському залізничному вокзалу. Подружжю за день до трагедії вдалося виїхати з пекельного міста.

«Без діла сидіти не міг, тому вже через тиждень запропонував студію відкрити. Спочатку були підлітки, потім приєдналися дорослі. Хоча їх було не багато. Спочатку ми обирали певні дні для занять, а потім домовлялися персонально по кілька осіб працювати. Вони приходять і ми разом малюємо. Я дізнаюся, що саме людина хотіла б зобразити. Це допомагає звільнитися від стресу і напруги», - говорить Володимир Півень.

Володимир Півень презентував свої роботи і своїх учнів.

Малюнки з художньої студії презентували окремим блоком.

Виставка триватиме у художньому музеї впродовж місяця. В експозиції представлені роботи донецьких авторів: Дениса Адушкіна, Петра Антипа, Івана Базилевського, Оксани Дашивець, Тараса Дудки, Сергія Захарова, Андрія Кутани, Олени Мельникової, Романа Мініна, Юрія Савченка, Сергія Садчикова, Володимира Півня, Анастасія Хасан-Чистякової, Ганни яшиної. Переглянути роботи можна за адресою: Проскурівська, 47.

На відкриття виставки завітало кілька десятків відвідувачів.

Роботи митців будуть доступні для перегляду впродовж місяця.

Голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій під час вернісажу передав музею подарунок від військових - тубус від порохового заряду гаубиці М-777 з самчиківським розписом.

На виставці представлені роботи у різних жанрах.

"Неважливо, де ти живеш, головне - як ти себе ідентифікуєш", - заявили у музеї.

Тож цією виставкою показали, що Україна єдина і неподільна.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую