ye-logo.v1.2

Борщ в режимі онлайн готуватимуть дунаєвецькі господині разом з польськими волонтерами

Культура 1474
Господині презентуватимуть національну страву за давніми сімейними рецептами саме цього регіону
Господині презентуватимуть національну страву за давніми сімейними рецептами саме цього регіону. Фото: з архіву

Це буде перша «смачна» онлайн-зустріч з іноземними друзями, організована Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтва.

Борщ за стародавнім рецептом у прямому ефірі готуватимуть дунаєвецькі господині разом з Майєю Онищук, директоркою Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, та польськими друзями-волонтерами. Це буде перша «смачна» з онлайн-зустрічей, котрі започатковує центр з іноземними друзями, які надають допомогу українцям під час війни.

Як розповіла сайту «Є» Майя Онищук, так під час неформального спілкування, через популяризацію нематеріальної культурної спадщини, хочуть ще раз подякувати усім, хто підтримав і досі підтримує українців.

Борщ в режимі онлайн готуватимуть вже завтра, 15 вересня, на території Дунаєвецької громади. Господині презентуватимуть національну страву за давніми сімейними рецептами саме цього регіону.

«До приготування борщу онлайн доєднаються польські друзі-волонтери з міжкультурного центру інтеграції «Hubska 7» та фундації «Wroklajf», - розповідає Майя Онищук. - Це ті люди, які з першого дня великої війни організували величезну допомогу для українців і хмельничан зокрема. Вони допомагали тисячам родин, які шукали прихистку в Польщі, а також займалися організацією гуманітарної допомоги на терени Хмельниччини».

До теми: З сушеними карасями, без картоплі та з пшоном: факти про подільський борщ від історика Дмитра Лалача

Ідея налагодити спілкування з волонтерами з інших країн у незвичному форматі визріла в Майї Онищук не випадково. Вона зізнається, що приготування національної страви, і борщу зокрема, дасть можливість створити для спілкування домашню атмосферу. Ідею, каже, радо підтримала голова Дунаєвецької громади Веліна Заяць, тож перший борщ у прямому ефірі з іноземними друзями готуватимуть саме на Дунаєвеччині.

«Ми хочемо налагодити неформальне тепле спілкування саме через популяризацію нашої нематеріальної культурної спадщини, а нині вже й занесеної до переліку ЮНЕСКО. Тож будемо варити борщ. Дунаєвецькі господині готуватимуть страву за давніми рецептами, які передавалися з покоління до покоління в їхніх родинах. Також поцікавимося, як борщ готують в поляків та які секрети цієї страви мають вони. Будемо спілкуватися про культуру та мистецтво, і, звісно ж, сьогодення. І матимемо можливість ще раз подякувати за ту величезну допомогу, яку ми отримали від польських друзів», - каже Майя Онищук.

Нагадаємо: У 2021 році на фестивалі борщу встановили рекорд: хто та за яким рецептом готував страву з Хмельниччини

Надалі такі онлайн-зустрічі з приготуванням борщу планують організувати і з іншими громадами та представниками інших країн, які підставили плече українцям під час війни.

Пані Майя додає, що цікавих рецептів борщу на Хмельниччині чимало, адже в залежності від регіону страва має свої особливості.

«Наразі ми зібрали вже понад десяток оригінальних рецептів борщу, який готують в нашій області – пісного, літнього, зимового… Цікавий кожен з них. А побачити, як його готують в тій чи іншій громаді на практиці, які традиції зберігають, вдвічі цікавіше», - додає вона.

Готуватимуть борщ у прямому ефірі 15 вересня o 16:00. Онлайн-трансляція відбуватиметься на платформі Zoom за посиланням https://us05web.zoom.us/j/84630953562..., а також у соціальній мережі Facebook.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую