ye-logo.v1.2

Діана Арбеніна: «Про Хмельницький мені розповідає няня моїх дітей»

Культура 5248

Звістка про те, що «Ночные снайперы» можуть відвідати Хмельницький – на піку творчого розвитку, на вершині своєї популярності – не дає спокою чисельній армії прихильників. У першу чергу тому, що хмельницькі фани – нарешті – дочекалися приїзду свого кумира.

«Дрессированные небом мои глаза
Нужно быть приманкой пули,
чтобы так сказать
Нужно время намолоть в муку
И перестать бояться нежных скул..»

(«Питер-никотин»,
альбом «Армия 2009»)
Тепер можна припинити заздрісно дивитися у бік сходу України, куди «Снайпери» заїжджали з концертами і раніше, і частіше.
По-друге, на відміну від інших міст України, в нашому обласному центрі Арбеніна пробуде не один, а два дні. За збігом, 7 жовтня у «Снайперів» так званий «день артиста» – запланований день відпочинку посередині туру, який складається з 13 концертів. Тому в Хмельницький Діана з гуртом приїдуть на день раніше і присвятять його екскурсіям. Крім того, кажуть, що на п’ятницю запланований спеціальний виступ – зустріч з фанами в одному з хмельницьких нічних клубів. Адже Арбеніна навряд чи буде читати вірші (які вона називає антипіснями) і відповідати на записки в обласній філармонії – там буде зовсім інший драйв.

«Бьет в переносицу,
я знаю все, знаю.
Но катастрофически
тебя не хватает мне..»
(”Катастрофически”,
альбом “Цунами”, 2002)

Це зараз вона стала спокійною і майже респектабельною, враховуючи гонорові телепроекти, куди її весь час запрошують. А у 90-ті, саме своїм рок-н-ролльним бунтарством, задовго до Земфіри, Чичеріної та «Маші і Ведмедів», Діана Арбеніна заклала початок нової течії у сучасній музиці – поєднання жіночої лірики, що сягає кращих традицій Цвєтаєвої та Ахматової з жорстким соціальним контекстом (послухайте лише «Питрескую» з альбому «Цунамі»), типове звучання російського року зі скрипкою, однозначний лідерський образ з відмовою грати за правилами, відсутність косметики, дорогого вбрання і гонору.

«И эти серые, зелёные, хорошие...
Я знаю то, что навсегда
тебя не брошу я.
И если скоро захлебнусь,
Увидишь, как легко тонуть...
Всего хорошего...”
(”Прекрасных дней”,
альбом “Армия 2009")

Кожен новий альбом, новий хіт та навіть участь у попсовому проекті «Дві зірки», де Діана разом з актором Євгеном Дятловим показала широкому загалу, якою повинна бути справжня акторська гра на сцені, яким «розумним» може бути вокал, все це – як черговий, по-снайперськи влучний постріл у сердце як перевірених часом, так і нових шанувальників. Хтось вперше відкрив Арбеніну після «Голосу країни», для когось під знаком «Нічних снайперів» минула молодість. І під які пісні вона минула! «31 весна», «Рубеж», «Ежик», «Ты дарила мне розы», «Асфальт», «Светофоры», «Актриса», «Морячок», «Пароходы»... Продовжувати перелік можна нескінченно довго. Навіть несподіваний для багатьох прихильників розрив із Світланою Сургановою з її відчайдушною скрипкою, не похитнув позицій групи. Після цього вона просто набула нового звучання. Остання робота «снайперів» – альбом «Армия», де є й відомі «Прекрасных дней», і українізована «Лети, моя душа» – взагалі стала близькою мільйонам після того, як Арбеніна перетворилася на по-справжньому публічну персону. А можливо й тому, що більш проникливих пісень сьогоднішня поп і рок-сцена і не знала ніколи.

«Сенбернары, ты знаешь,
недолго живут
Одного в жизни любят
и только к нему...
А после с ним вместе
попадают в рай..»
(«Сенбернары», альбом
«Бонни и Клайд», 2008)

Традиційно, на концертах «Снайперів» під час виконання пісні «Самолеты» з залу летять сотні паперових літачків – своєрідний хід прихильників. На приспіві сцена вкривається цими білими крилами, а музиканти, в свою чергу, кидають їх у зал. Видовище зворушливе. Невідомо, чи у нас їх зустрінуть так само...
Мало хто знає, напевно, що Арбеніна була у Хмельницькому інкогніто, коли подорожували автопробігом до Європи. Ще тоді вона звернула увагу на наші маленькі затишні міста. І напевно, практично ніхто не знає, що няня, котра доглядає дітей Арбеніної – двійнят Артема та Марту, яких Діана народила у лютому минулого року, – хмельничанка. Саме вона багато розповідала співачці про наше місто.
Про своє материнство Діана каже так: “До цього треба прийти. Те, що в мене материнство відбулося у 35 – чудово, це саме той вік, коли було потрібно. Коли раптом у 18 або 20 стаєш матір’ю, сидиш і думаєш: от, дідько його бери, я ще погуляла б, поїздила б. І мимоволі починаєш переносити ці негідні емоції на дитину. А вона ж ні в чому не винна! А коли народжуєш у 35, ти розумієш, що настав час забути про себе і віддати їм усе”.
У свою чергу Арбеніна не була б Арбеніною, якби не влаштувала своїм прихильникам по всій Україні сюрприз. Незважаючи на різницю стилів і форматів репертуару «Снайперів» та репертуару більшос­ті учасників «Голосу країни», Діана вирішила залучити своїх підопічних до участі у своїх гастролях. У кожному місті гості-учасники змінюватимуться: у Львові буде один фіналіст, у Харкові інший...
Хто саме з «Голосу...» приїде до Хмельницького – залишатиметься інтригою до самого початку концерту. Але те, що це буде незвичний концерт – і для публіки, і для самих «Нічних снайперів», сумніватись не варто, – каже Діана.

P.S: Діана Арбеніна виступить у Хмельницькій обласній філармонії 8 жовтня. Початок концерту о 19.00

Яна КУШНІР.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую