ye-logo.v1.2

ІІ JAZZ-forum у Хмельницькому. Підсумки

Культура 2695

Минулими вихідними, 7 та 8 квітня, у моно театрі Кут відбулось гучне музичне дійство під назвою "Другий джаз-форум у моно театрі Кут".

Два дні майстер-класів, лекцій та концертів, в яких хмельницькі музиканти та меломани мали змогу ознайомитись зі специфікою джазової гри на різних інструментах, розвитком ритму у джазі, побачити та почути циганський гітарний джаз - мануш та дізнатись багато цікавого про авангардну джазову сцену в Україні. Ну, і звісно насолодитись виступами музикантів із трьох джазових центрів України, а саме зі Львова, Харкова та Києва.

Перший день розпочався з медіа -лекції про авангардну джазову сцену України, яку дуже цікаво презентував ведучий програми "Інший звук" на радіо Тиса ФМ (м.Ужгород, Закарпатська обл.) Михайло Федор.
"Цікаво, що серед музикантів, про яких розповідав Михайло, були й учасники першого джаз-форуму у Куті: Юрій Яремчук та Олександр Фразенко, - каже один зі слухачів форуму Ігор - значить, все ж таки хмельницький слухач не так вже й далеко від сучасного джазу - це приємно."

Далі послідував виступ-лекція харківського саксофоніста Євгенія Абіна, який розповів та продемонстрував специфічні для джазу прийоми гри на саксофоні. Євгенію вдало закомпонували музиканти з Києва, що приїхали у складі квінтету Ольги Лукачової - Тарас Козак на барабанах, піаніст Ігор Сідаш та бас-гітарист Андрій Остапенко.

Нарешті, десь біля двадцятої години, розпочався довгоочікуваний виступ самого квінтету Ольги Лукачової.
Після невеликого екскурсу в історію джазу від саксофоніста Богдана Гуменюка, публіка повністю занурилася у чарівний голос Ольги Лукачової та музику хлопців із квінтету.
"Ми дуже вдячні Ользі - за кілька тижнів до форуму їй вдалося зібрати дуже професійний, чудовий колектив: і Богдан Гуменюк - прекрасний саксофоніст, і Ігор Сидаш - фортепіано, і Андрій Остапенко на басу, і барабанщик Тарас Козак - молоді та напрочуд досвідчені музиканти," - каже організатор форуму Денис Панкратов.
Мабуть, через гучні оплески та прохання вийти на біс виступ квінтету так і не закінчився б, якби за ним не іще один розділ форуму - Джаз-монтаж.
Джаз-монтаж - це музичне видовище, підготоване(або зімпровізоване) спеціально до другого джаз-форуму хмельницькими музикантами.
У глиб сцени проектувалися короткометражні німі кінострічки початку та середини 20-го сторіччя, які там само - на сцені, вживу джазово озвучували три колективи.
Першим фільм озвучував гурт Ротонда. Другу стрічку зал дивився під джазові мелодії бандури Марини Круть - молодої, талановитої хмельницької бандуристки, якій акомпанував київський барабанщик Тарас Козак.
Ну і нарешті, завершили кіно-вечір Андрій Шамрай - хмельницький музикант, який створював за допомогою мікрофону та "луп-станції", основний ритм композиції та різноманітні супроводжуючі звуки, та разом з ним Юлій Розін - московський кларнетист, який влучно підігрував Андрієві.
Загалом перший день форуму виявився доволі насиченим - інформативно та музично.
Програма другого дня була дещо меншою, але насправді джаз не_підкоряється ніяким програмам, тому публіка отримала не менше, ніж учора задоволення, а спілкування можливо навіть більше.
Виступ-майстерклас гітаристів Романа Філоненко та Олександра Горбатенко - харків`ян, що грають у стилі мануш - циганський джаз, зібрав чимало поціновувачів гітарної музики. Хлопці зіграли класичних у цьому жанрі композицій та декілька авторських творів, розповіли про інструменти та розвиток мануш - сцени в Україні та світі.
Один із слухачів форуму - Олександр - молодий хмельницький гітарист, навіть прийняв участь у майстер-класі, вийшовши на сцену з гітарою.
Згодом на сцену вийшли львівські музиканти - Андрій Кохан - бас, Анастасія Литвинюк - фортепіано та Ігор Гнидин - барабани. Львів Джаз Тріо відразу зіграли декілька фрі-джазових композицій, вразивши публіку нестримним та відвертим виконанням. Й нічого дивного - адже на сцені учасники львівського джаз-гурту Шоколад, що відвідав, мабуть усі джазові фестивалі в Україні та деякі закордонні із авторськими етно-джазовими композиціями.
Згодом Ігор Гнидин - барабанщик гурту, розповів слухачам про розвиток джазового ритму, провівши екскурс у розвиток та формування стилів цієї музики.
"Я взагалі слухаю різну музику та саме джаз ніколи не розумів до кінця, - каже один із слухачів форуму Дмитро, - Але після виступу львів’ян, особливо після Ігорової лекції, я нарешті почав розуміти навіщо вони це грають, як ця музика взагалі відбувається."
Після лекції, тріо зіграло іще декілька композицій, до останньої долучилися й попередні музиканти - гітаристи Роман та Олександр, зімпровізувавши гітарні партії.
На тому, після бурних оплесків та привітань, завершився "Другий Джаз-Форум у моно театрі Кут".
Музиканти роз’їхалися по далеким своїм містам, залишивши Хмельницьким слухачам та меломанам масу вражень, а музикантам натхнення до джазу.
Організатори форуму готують відео варіант, для тих, хто не встиг потрапити минулими вихідними до Кута й обіцяють презентувати диск за декілька тижнів.
А, також, обіцяють продовження - третій джаз-форум, який запланований на осінь.



 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую