ye-logo.v1.2

Республіка-2012. Про фестиваль з перших уст

Культура 3191
Вікторія Жуковська. Фото respublicafest.com
Вікторія Жуковська. Фото respublicafest.com

«Не все, що написано на стіні — реклама. Не все, що лунає зі сцени - комерція» ...

Під таким гаслом у Кам’янці-Подільському, з 21 по 23 вересня пройде другий фестиваль вуличного мистецтва (і не тільки) «Республіка-2012». Цей захід минулого року здивував всіх масштабними дійствами та великою насиченою програмою. А цьогоріч дійств стане більше, зокрема на гостей фестивалю чекають: нiчні акуcтичні концерти та показ авторських кiнофiльмiв, закриті вечірки із електронною музикою. Це все буде відбуватись в різних локаціях старого міста. Заходи проходитимуть паралельно і кожен зможе собі обрати куди піти.
Основним завданням фестивалю є: винести мистецтво поза стiни галерей, музеїв, академiй, на вулицi мiста. І вже з 10-го вересня це мистецтво почне поглинати вулиці Кам’янця, саме тоді рейтери почнуть розмальовувати «сірі» занедбані будинки.
Музична програма також буде насичена. Хедлайнерами фестивалю є відомий білоруський гурт «Ляпіс Трубєцкой»  крім цього на сцені будуть розважати публіку близько 40-ка гуртів.


Про фест з перших уст
На одному із відомих українських фестивалів мені вдалося зустрітися з одним із організаторів фестивалю «Республіка» Ольгою Чайковською та ведучою фестивалю Вікторією Жуковською (на жаль із її колегою по сцені, ведучим Дредболом, мені поспілкуватись не вдалось, оскільки в цей час він виступав на сцені).
Розкажіть детальніше про нові локації, які з’являться на цьогорічному фестивалі?
Ольга Чайковська: На цьогорічному фестивалі буде аж три сцени (минулого року їх було дві: велика сцена в Фортеці і мала біля Ратуші). Сьогодні затвердили назву нової – це «Зелена сцена» - це місце, яке буде працювати паралельно з основною сценою у фортеці. Ця локація буде знаходитись також у фортеці, але з іншого боку: на північному дворі фортеці.
Вікторія Жуковська: Це буде своєрідна «лаундж-зона» для релаксу і відпочинку. Там будуть грати гурти із мелодійною музикою, такі як «VivienneMort» та «Оркестр Че». Та, знову ж таки, буде мала сцена біля Ратуші.
О. Ч.: А у Вірменському дворі будуть працювати дві театральні трупи, які будуть розважати різними інсценуаціями та майстер-класами. Будуть літературні читання, від яких ми раніше хотіли відмовитись. Багато майстер класів протягом трьох днів фестивалю. Плюс рейтери будуть малювати під час та до фестивалю.
Ще одним цікавим нововведенням буде «Art Cinema Night» - в Південному дворі за фортецею в наметовому містечку будуть проходити нічні покази арт-хаусного кіно.
Вікторія Жуковська: Також, ми зробимо, ще одну добру справу для міста: проведемо еко-акцію, будемо прибирати каньйон річки Смотрич.
На рахунок наметового містечка, про яке Ви вже згадали, як справи з ним на фестивалі будуть?
О. Ч.: Наметове містечко ми (організатори) перенесемо з території Руської брами на Південний двір Старої фортеці та на валах за нею. Будуть всі зручності: душові кабіни, питна вода, постачатимуться дрова. Наметове містечко буде платне: з однієї палатки ціна 5 гривень за 3 дні. Кошти підуть на прибирання наметового містечка. Це, насправді, дуже мало: просто відмовити собі в одному бокалі.
Цього року буде збір телевізорів, які активно обмінювали на квиток на фестиваль?
О. Ч.: Буде, і навіть більше того, ми будемо з них (телевізорів) будувати сцену. Хоча це ще під питанням. Все залежить від того, яка кількість телевізорів буде. Поки що в нас є їх 15, а ближче до фестивалю їх має бути набагато більше.
Фестиваль розвивається, навіть, дуже швидко. Він чудово стартував минулого року, а цьогоріч, ще грандіозніше репрезентує себе. Які перспективи Ви вбачаєте у «Республіці» на майбутнє?
О. Ч.: Великі. Я думаю колись доростемо і «Red Hot Chili Peppers» привеземо через років так «надцять», та поки в нас буде «Ляпіс Трубєцкой» та три іноземні гурти. Ще є задумки привезти деякі гурти із Росії, які вже близько 30-ти років популярні на пост-радянському просторі. Їх назви не буду називати, бо ще вкрадуть ідею.
В. Ж.: Цього року є іноземці, але наступного року їх має бути ще більше. Наприклад є можливість привезти «Zdob ?i Zdub» за нормальну ціну.
Тепер питання лише до Вас, пані Вікторія, Ви неодноразово проводити фестивалі схожі на «Бандерштат» та на «Республіку, Ви маєте можливість спостерігати їх розвиток і еволюцію. Чи можете Ви спрогнозувати подальший розвиток «Республіки», яким, на вашу думку, буде цей фестиваль через рік, два чи п’ять?
В. Ж.: Я боюсь думати, що буде за п’ять років. Фестиваль тільки вдруге буде проводитись, а він вже крутий. Рівень крутості наступних важко уявити, а рівень зросте обов’язково.
Великим позитивом є те, що оці одноманітні панельні будинки стають красиві і на них стає цікаво дивитися. Через декілька років завдяки фестивалю «Республіка» у Кам’янці зникнуть майже всі занедбані будинки стануть витворами мистецтва. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Польські художники розмалюють багатоповерхівку у Кам'янці-Подільському

Автор: Дмитро Романець, fortecia.com

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую