ye-logo.v1.2

"Просвіті" - 144 роки

Історія 3056
Фото: lustration.org.ua

Сьогодні, 8 грудня, минає 144 роки відтоді, як в Україні створено-народжено Товариство «Просвіта», що жило по-українськи й протягом усього свого громадського життя творило український народ, українську націю, українську Державу.

Нині в нашому обласному центрі також діє, та ще й активно, Хмельницьке міське Товариство української мови імені Тараса Шевченка «Просвіта».
Як розповідає його голова Зоя Діденко на сайті Хмельницької міської ради, саме 8 грудня 1868 року у Львові було скликано перший Загальний збір Товариства «Просвіта», на якому було започатковано діяльність цієї так потрібної для України громадської організації. Засновників було 65: студенти, вчителі, урядовці, вчені, журналісти, священики.
Першим головою Товариства став Анатоль Вахнянин, громадський діяч, педагог і композитор, посол до Галицького сейму та Віденського парламенту, автор перших українських підручників у Галичині.

Від часу свого утворення «Просвіта» була матір’ю багатьох організацій і товариств, які пізніше стали самостійними: «Січ», «Сокіл», кредитні спілки та ін. У 1989 році з Товариства української мови «Просвіта» постав Рух.
З Галичини «Просвіта» прийшла на всю Україну, Кубань, Далекий схід. Зараз всюди, де є українці всіх хвиль еміграції, є Товариство «Просвіта», яке визнають і шанують.

На Поділля ж «Просвіта» прийшла у 1905 році і почала свій шлях із Кам’янця-Подільського. Засновниками її були відомі громадські діячі: Кость Солуха, Юхим Сіцінський, Олександра Пащенко та інші справжні українські патріоти, які мали великий вплив на подолян.

Саме просвітяни долучились до відкриття у Кам’янці-Подільському Державного українського університету. Але протягом 1922-23 років в усіх «Просвітах» Поділля радянська влада провела чистки, які супроводжувалися арештами, а Народні Доми «Просвіти» були перетворені на так звані хати-читальні.Не минулипросвітян і масові репресії 30-х, 40-х років…

20 років тому Товариство «Просвіта» повністю відродилося, і з часом стало Всеукраїнським Товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка, хоча в багатьох обласних центрах України, як і в Хмельницькому, «Просвіта» залишилася Товариством української мови.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую