ye-logo.v1.2

Все про чай

Здоров'я 3352
Фото: web-mirror.net

Щодня в світі випивають три мільярди чашок чаю

 Чайний кущ - вічнозелена рослина, у висоту може досягати до 10 м, якщо буде рости в дикій місцевості. Тривалість життя чайного куща може становити 100 і більше років, але період його використання для збору листя не більше 50 років.
Перша згадка про чай належить до IV століття, хоча багато вчених стверджують, що чай з'явився значно раніше в Східній Азії. Для приготування чаю тоді використовували апельсини, м'яту, імбир і цибулю, хоча застосовувався він винятково в медичних цілях. Зараз вам навряд чи його пропишуть як ліки, але в народі досі застосовують компреси з міцного чаю для зняття жару і болю при сонячних опіках або при запаленні вік.
Основних постачальників чаю на світовому ринку п'ять: Індія, Китай, Шрі-Ланка, Тайвань та Японія.
Найдорожчий чай називається «Да Хун Пао». Його ціна за підсумками аукціонів склала 685 000 доларів за кілограм.
Чай посідає перше місце серед напоїв у світі за популярністю, за ним слідує пиво. Лише в Ірландії та Англії пиво все-таки випереджає чай.
Чай абсолютно некалорійний напій (якщо не додавати в нього цукор).
Всупереч стереотипу чай дуже корисний для зубів, у ньому є фтор і флавонойди, які запобігають розвитку карієсу.
Використані чаїнки можна застосовувати для усунення запахів у холодильнику, до того ж це дуже гарне добриво.
Чайний пакетик випадково винайшов у 1904 році американець Томас Салліван. Коли його бізнес з продажу чаю переживав важкі часи, дружина порадила йому, упаковувати чай, замість жерстяних банок у шовкові мішечки, тобто надати товару гарного зовнішнього вигляду. Це дійсно спрацювало, лише трохи не так, як припускала дружина Томаса. Покупці вирішили, що це новий спосіб заварювання чаю, який відразу прижився.
Кофеїну в чаї міститься в два рази менше, ніж у каві, до того ж із чаю можна видалити його на 80%, достатньо лише залити чай окропом, витримати 30 секунд і злити воду, після чого знову залити окропом і настояти 5 хвилин.
У чаї міститься велика кількість антиоксидантів, при вживанні в розумних межах, він помітно поліпшує стан імунної системи організму, допомагає в профілактиці серцево-судинних захворювань і раку.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую