ye-logo.v1.2

Як в давнину святкували Різдво

Історія 11137
Фото: http://tilindir.blogspot.com/

Свято Різдва Христового вважається Найбільшим, Всесвітнім і Радісним.

 Йому передує сорокаденний піст, який закінчується Святвечором. З часів правління римського імператора Юстиніана відзначаються і зимові різдвяні святки, які починаються за тиждень до Різдва і тривають до самого Водохреща. Здавна прийнято було перший тиждень святок називати Святі вечори, а другу - вечори Страшні. Напевно, від того, що народ в цей час вже не стільки пікся про благочестя, скільки віддавався мирським і навіть язичницьким насолодам, займаючись ворожбою, колядуванням, співом застільних пісень і ходінням ряджених по домівках.
Ледь наставав перший святочний день Страшних вечорів, як на вулиці з'являлися маленькі «виряжанки», в сутінки виходили перевдягнені підлітки, а до ночі вже танцювали, співали і «представлялися» дорослі. Дівчата любили рядитися в чоловіче вбрання, а юнаки - у жіноче. Обличчя обмащували сажею, на голову надівали саморобні «кудельні патли», в рот вставляли вирізані з ріпи зуби, а до шапок прикріплювали волові роги, перетворюючи деколи рядженого в моторошного диявола. Так само колядники любили рядитися циганами, солдатами й ведмедями. Увечері орава ряджених носилася по селу, ввалювалася в хати, залучаючи господарів до своїх гучних ігор.
Дзвіночки та різдвяні свічки
Дзвіночки. Дзвін у Святки прийшов до нас із зимових язичницьких свят. Щоб вигнати злого духа, потрібно було сильно шуміти. До наших днів збереглася різдвяна традиція дзвеніти дзвіночками, одночасно співати і кричати. На Святках в церквах всього світу лунає дзвін, але не для вигнання злих духів - таким чином люди вітають пришестя Христа.
Різдвяні подарунки живим істотам
Люди намагаються розділити свою радість у свято Різдва з іншими живими істотами. Безпосередньо в Різдво або напередодні бездомним тваринам та птахам виносять іжу, насіння, хліб. Вірять, що тоді новий рік буде вдалим.
Різдвяні свічки
У багатьох країнах різдвяні свічки означають перемогу світла над темрявою. Свічки на райському дереві породили всіма нами улюблену різдвяну ялинку.
Різдвяні подарунки
Дарувальником може виступати сам Ісус, Дід Мороз, Санта-Клаус, святі, різдвяні гноми, людина-невидимка, яка розкидає подарунки по хатах.
Перший гість
Перший гість - це перша людина, яка заходить в будинок і «впускає» Різдво. Іноді таку людину навіть спеціально наймають, щоб все було зроблено належним чином, оскільки в народі вважається, що перший гість в цей день – дуже важлива людина. Причому, він повинен тримати в руці ялинову гілочку. Йому підносять хліб-сіль або якийсь невеликий подарунок як символ гостинності. Перший гість обов'язково повинен бути темноволосим чоловіком. Якщо першою гостею стала жінка - це дуже погана прикмета.
За сніданком не пили, щоб від спраги не засохнути
У народі збереглося безліч різдвяних прикмет. Так на Різдво палили багаття, вважаючи, що покійні батьки можуть біля них обігрітися, і що від цього вогню влітку неодмінно вродить пшениця. Спутували ніжки столів, таким чином «прив'язуючи» худобину до двору. Годували овець першим випеченим на Різдво млинцем, щоб у новому році вони були здоровими. А курям у цей день навіть зерна не давали, щоб вони влітку не порпалися в городі. Господар у Різдвяну ніч з двору намагався не йти, аби ненароком «не винести з хати достатку й благополуччя». А першого гостя, який прийшов з поздоровленнями, прийнято було садити на хутряний кожух у надії на великий приплід ягнят.
Не прийнято було в цей день займатися «гнутою роботою», тобто майструвати обручі, полози, хомути, щоб скотина без приплоду не залишилася. А в надії на врожайний рік всі, як один, зустрічали свято в нових сукнях.
Так, вважається, що в Різдво не можна займатися господарськими справами. Під час обіду на Різдво не можна пити воду - хто не п'є, тому не захочеться води, коли її ніде взяти. У Різдвяний Святвечір (6 січня) - переддень великого свята - весь день постують («до першої зірки») і готують святковий одяг. Вважалося, що не можна зустрічати Різдво у чорному («приходити на банкет у жалобі»).
Весь день 7 січня прийнято ходити в гості і приймати гостей. А ще у Різдво не можна шити, інакше в родині хто-небудь осліпне.
Природні прикмети
Що ж стосується «природних» прикмет, то їх на Різдво було безліч, причому, всі вони передбачали тільки хороше. Випав на свято сніг - великі хліба ворожив, небо вкрите зорями - горох вродить, іній - багатий урожай садових плодів пророкував, заметіль бджолярів радувала, а гладкі дороги обіцяли густу гречку.
А взагалі, якщо 7 січня йде сніг, це до хорошого року. Якщо Різдво тепле - весна буде холодною.
Однак, якою б не була в цей день погода, чим би не зайняті були люди в світле свято Різдва Христового, кожен, в пам'ять про те, як відмовили жителі Вифлеєму Богоматері в нічлігу і вечері, ставив на віконце запалену свічку, немов запрошував Господа і Богородицю до себе в гості.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую