ye-logo.v1.2

Варикоз: у групі ризику і молоді, і літні люди

Здоров'я 4089
Фото: womenlegs.ru 

Наявність розширених вен, навіть якщо вони ще не турбують, вже несе в собі велику небезпеку для життя, оскільки в будь-який момент може виникнути найнебезпечніше ускладнення — тромбофлебіт.

 Тромби, які утворилися в варикозних венах, можуть відірватися і потрапити в життєво важливі органи, що часто призводить до смерті. При варикозній хворобі пошкоджені клапани дозволяють крові проникати в поверхневу венозну систему, в результаті чого там відбувається підвищення тиску, що призводить до їх розширення. Потік крові сповільнюється, зменшується живлення тканин киснем, виникають виразки. До групи ризику входять люди, яких професія змушує протягом робочого дня годинами стояти на ногах, бути за кермом, комп'ютером тощо. При цьому ризикують однаково і молоді, і літні люди. Якщо до кінця робочого дня ви відчуває важкість у ногах, а улюблені туфлі стали тісними через легкі набряки - це вже перші ознаки варикозу. Періодично можуть траплятися судоми. Біль у литках також має вас насторожити. Помітні оку зміни у венах, зазвичай, починаються з малого - з появи судинних зірочок. Надалі відбуваються незворотні процеси у великих венах, вони виходять на поверхню, їх стінки в деяких місцях стоншуються і вони виглядають вузлуватими.

Профілактика і лікування
Якщо у вас є початкові ознаки варикозної хвороби, то дотримання досить простих правил дозволить сповільнити, а в деяких випадках і уникнути її подальшого розвитку. Перш за все, не захоплюйтеся гарячими ваннами, сауною, тривалим перебуванням на сонці. Все перераховане знижує венозний тонус, призводить до застою крові в нижніх кінцівках. Більше рухайтеся. Зміцнити вени і поліпшити кровообіг допоможуть регулярні заняття спортом: аеробіка, біг, плавання. Контролюйте свою вагу. Особливо схильні до такого захворювання люди, які страждають від надмірної ваги. У кровоносних судинах товстої людини знаходиться більше крові, ніж у людини з нормальною вагою, тому на такі судини доводиться занадто велике навантаження. Не носіть облягаючого одягу, панчох і шкарпеток з тугими резинками, оскільки це призводить до здавлювання вен. Рівномірно чергуйте навантаження, ніколи не залишаючись надовго в одному і тому ж положенні. Не сидіть нога на ногу! При закиданні одного коліна на інше створюється перешкода на шляху кровотоку.
Варикозну хворобу може викликати тривале стояння, оскільки в цьому випадку порушується нормальний кровотік. Часті закрепи також збільшують вірогідність виникнення варикозу. Щоб уникнути цього, включіть у раціон продукти, багаті на клітковину й обмежте споживання солі. Перед сном і вранці після пробудження по 3-5 хвилин рухайте пальцями ніг і стопами - це покращує кровообіг у нижніх кінцівках. Не носіть високі підбори й тісне взуття, а після роботи обливайте ноги холодною водою. Якщо ви відчуваєте важкість у ногах увечері, їх слід тримати в піднятому стані. Можете підкласти під литки високу подушку або валик.

Народні засоби проти варикозу
Настій сушеної кропиви. Його готують із сушеного подрібненого листя кропиви, яке слід залити крутим окропом (0,5 л) і настоювати впродовж півгодини, а потім процідити. Приймати тричі на день по 1/3 склянки через годину, після прийому їжі.
Яблучний оцет. Щодня змащуйте яблучним оцтом вранці й увечорі уражені варикозом ділянки. Можна робити й компреси з капустяного листя. Для цього його слід збризкати мінеральною водою, скласти в поліетиленовий пакет і щільно його закрити. Покласти в холодильник на добу. Наступного дня перед сном обмити ноги прохолодною водою, витерти насухо й зробити масаж із яблучним оцтом. Коли шкіра висохне, прикласти до уражених ділянок капустяний лист і зафіксувати його марлею. Зранку компрес зняти. Курс лікування — місяць. Крім цього, щодня випивайте близько трьох склянок води з додаванням 1-2 ст. л. яблучного оцту.
Настоянка з листя каланхое. Візьміть декілька півлітрових пляшок і до половини наповніть їх подрібненим листям каланхое і залийте 40% спиртом. Потім поставте у темне місце, і час від часу збовтуйте. Через декілька днів процідіть і розтирайте ноги на ніч.
Відвар полину. Листя і суцвіття полину ретельно розітріть у ступці. Змішайте 1 ст. л. полинової кашки з 1 ст. л. кислого молока. Нанесіть суміш рівним шаром на марлю і накладайте на хворі місця. Курс лікування - 3-4 дні, потім зробіть перерву на 7днів і повторіть курс. У каструлю налийте води (2 л), вкиньте туди пучок сухого полину (7-8 стебел із квітами), доведіть до кипіння і потримайте на вогні 5 хвилин. Потім охолодіть відвар. Додайте в розчин 12 ст. л. яблучного оцту. Робіть ванночки в цьому відварі 1-2 рази на добу протягом 2 тижнів. Щодня готуйте новий відвар.
Препарати каштана кінського. Шкаралупу відокремте від ядер і настоюйте її на горілці 2 тижні (200 г подрібненої сировини на 1 л горілки). Отриману червоно-буру настойку приймайте по 30-35 крапель тричі на день з чвертю склянки води перед вживанням їжі. Курс прийому - 3 тижні, перерва 5-7 днів. Потім повторити. Для примочок і сидячих ванн використовують відвар: 2 ст. л. кори кінського каштану варять 20 хвилин в 1 л води, настоюють 6 годин, проціджують. Такий відвар приймають по 1 ст. л. двічі на день. Курс - 10-12 днів.

Підготувала Світлана ЯСЬКОВА.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую