ye-logo.v1.2

“У своїх творах прагну донести людям своє бачення Бога”, -

Культура 2520
https://www.facebook.com
Фото: https://www.facebook.com

каже художник Костянтин Сапошко

 Про молодого і талановитого художника зі Славути Костю Сапошка дізналася від колег, які розхвалювали його картини. Один телефонний дзвінок, кілька годин у дорозі - і ми прямуємо до помешкання Кості, який вже чекає на наш приїзд. Назустріч виходить молодий стрункий хлопець, і якби не акуратна невелика борідка, то його можна було б переплутати із старшокласником або студентом-першокурсником, хоча йому 25 років.
За сім років написав більше 50 картин
У невеликій кімнаті, де він полюбляє творити, все завішане картинами: пейзажі, портрети, твори на біблійні мотиви тощо. У кутку - мольберт, на підлозі - блокноти та зошити з ескізами. За його словами, він спочатку виношує ідею в голові, потім занотовує ескіз картини в зошиті, враховуючи кожну деталь, і тільки після цього бере до рук пензля та палітру з фарбами й починає творити красу. Звісно, пейзажі пише з натури.
“Робота має нести в собі багато інформації, щоб, споглядаючи її, було над чим подумати”, - каже Костя. Тому-то він і взявся писати картини на біблійну тематику, аби донести людям своє бачення та сприйняття Бога. Каже, створення таких сюжетів може забирати від кількох годин до кількох місяців. Зокрема, картину “Іуда кається” митець виношував місяць, а написав за три години, причому без попереднього ескізу.
Серйозно займатися створенням картин хлопець почав кілька років тому, у 2005-му, і це була переважно пейзажна графіка, хоча паралельно творив й олійними фарбами. За цей період з-під його пензля вийшло понад 50 полотен, не рахуючи тих, котрі він створював на замовлення. До речі, багато картин Кості Сапошка перебувають у приватних колекціях України, особливо у киян, та за кордоном. Зокрема, кілька робіт переїхали до Росії, по дві картини - в Німеччині та Англії, навіть одна робота - в Індії. Як каже Костя, деякі картини він просто дарував друзям чи знайомим, деякі створював спеціально під замовлення. А замовляють, в основному, портрети та пейзажі.
Картини художника вразили росіян та німців
Костя Сапошко ще зі школи тяжів до створення краси, його цікавила скульптура, тому він часто ліпив різні фігурки з пластиліну. Проте продовжувати навчання саме у цьому напрямку чомусь не схотів. Натомість обрав фах художника-оформлювача, вступивши у 2004 році до Львівського професійно-художнього ліцею, де провчився три роки. Після служби в армії він стає модельником керамічного відділення служби розвитку нових видів продукції Славутського фаянсового заводу. Паралельно вступає до Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука.
Своєю першою серйозною картиною Костя вважає копію Ісуса Христа, яку зробив з релігійного календаря-плакату. А перша персональна виставка у Кості відбулася взимку минулого року в Нетішині, де на суд глядачів він виставив 24 роботи різної тематики. А цієї зими у рідній Славуті він представив другу персональну виставку. Митець неодноразово брав участь у спільних виставках у Славутському краєзнавчому музеї. Тому його добре знають земляки. Та й не тільки.
Костя є дипломантом та лауреатом виставок за межами України. Окрім міжнародного проекту “Український тиждень мистецтв”, що проходив у Києві, він є дипломантом престижної міжнародної виставки в рамках проекту “Дні слов'янського мистецтва в Берліні”. А його робота “Війна на небі” завоювала перше місце на міжнародній виставці у Санкт-Петербурзькому Центральному Будинку художника. Звісно, особисто бути присутнім на цих виставках йому не випало нагоди через фінансові питання, проте роботи молодого митця зацікавили поціновувачів мистецтва.
У творчому доробку художника нещодавно з'явилася картина, присвячена пам'яті жертв голодомору, та “Дві лєпти вдови”, яку він створив за біблійною притчею.
Є сподівання, що хмельничани також зможуть побачити роботи молодого митця: Костя планує персональну виставку в обласному центрі.

Леся БОРОВЕЦЬ.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую