ye-logo.v1.2

Симчишин: "Сьогодні на Майданах більше людей, ніж у 2004 і вони рішучіші"

Євромайдан 3722
Фото: Дмитра СКРИПНИКА

Постійний спікер хмельницького Майдану каже, що люди стали активнішими, а «гопота» робить спроби спровокувати мітингуючих.

Його хриплий голос чути далеко за межами майдану, а червону куртку видно як з площі Незалежності, так і з вікон облдержадміністрації. Постійний спікер хмельницького Майдану, депутат міської ради Олександр Симчишин зізнався, що люди стають активнішими з кожним днем, а гасло «Міліція з народом!» у Хмельницькому, як ніде, правдиве. Він на Майдані майже живе, додому приходить лише поспати, і переодягнутися. Навіть свою вагітну дружину бачить тільки вночі, коли вона спить...
- Олександре Сергійовичу, Ви тут, на Майдані, майже живете. Скажіть, хто усі ці люди, які виходять на Майдан, зокрема, у Хмельницькому?
- На Майдан виходять сотні і тисячі людей. З практики, за усі ці дні видно, що вранці на Майдан виходять, в основному, студенти і пенсіонери. В обід, коли закінчується торгівля на ринках, виходять підприємці, а надвечір – люди, які працюють в установах, організаціях і їхній робочий день закінчується в п’ятій чи шостій годині.
- Наскільки масово виходять хмельничани?
- ЗМІ зазвичай подають кількість мітингуючих одномоментно, тобто в якийсь певний час, але якщо врахувати, що люди постійно змінюють один одного, мігрують, то їх є сила силенна! Якщо врахувати, що ми стоїмо вже понад п’ятнадцять днів, і те, що люди приходять на годину, дві, півдня, то кількість вимірюється десятками тисяч.
Сьогодні і минулої неділі – це два найбільші мітинги, які відбулися. Тоді, 1 грудня, було від чотирьох до семи тисяч людей протягом дня. Сьогодні, за попередніми підрахунками, одночасно були на Майдані від двох до трьох тисяч людей. Якщо врахувати міграцію, то цифру можна множити на два.
- За цей час були якісь провокації?
- Треба віддати належне нашим правоохоронцям, протягом усіх цих днів акції проходять мирно і правоохоронці лише присутні тут, як кажуть, для протоколу. Насправді ж, все у нас мирно і спокійно. Сьогодні, десь близько другої години ночі, більше десятка молодиків, які навіть на так званих тітушок не були схожі, швидше на "гопоту", зірвали прапор Європи з намету і намагалися влаштувати якісь сутички. Але наші чергові, такі кремезні чоловіки, разом із ППСниками, які відреагували миттєво, все владнали, і ті хлопці втекли. Вони ще також хотіли зірвати плакат, який висить на скульптурі "Віра. Надія. Любов." 
- У столиці зараз блокують урядовий квартал. Чи піде ця хвиля по регіонах? Чи будуть хмельничани блокувати адмінприміщення?
- Поки що нічого про це сказати не можу. Але загальна логіка в тому є, щоб мирно блокувати, без жодних сутичок чи провокацій, просто блок-пости, наметові містечка робити в обласних центрах. Ми вимагаємо повного перезавантаження влади, усунення існуючого антинародного режиму. І ми цього досягнемо. Українську націю ніхто не зможе поставити на коліна. Ми доводимо, що ми нація вільних людей. Сьогодні в Україні на Майдани реально виходять мільйони людей. Якщо вже навіть в Луганську сьогодні вийшли понад дві тисячі людей, то це вже про щось таки говорить.
- Знаю, що ви з активістами і депутатами ходили на ринок, до підприємців. Які там настрої?
- Майже 90% з них кажуть, що були на Майдані. Хтось один раз, хтось більше, на годину-дві, але дуже багато з них були тут. Активність дуже висока, підприємці самі організовуються, власними силами їдуть у Київ на мітинги.
- До Києва не лише підприємці їздять...
- Звичайно, треба відзначити, що Хмельниччина дуже активно представлена у столиці. Тільки по нашій свободівській лінії від початку акцій понад тисячу людей вже з'їздили до Києва, а дехто і по кілька разів. І це лише ті, хто їздив організовано, від партії. Якщо ж рахувати тих, хто їздив до столиці самостійно: таксисти, перевізники, підприємці, то кількість людей можна сміливо множити на два. І це лише наші, свободівці. Плюс, ще відправляє чимало людей штаб національного спротиву. Там кількість точно не менша.
- Які настрої в людей зараз? Вірять вони що щось зміниться?
- Спілкуючись з людьми, я бачу, що в порівнянні з 2004 роком вони стали набагато рішучіші. Тоді не було такої впевненості. Зараз громада реально розуміє, що відбувається. Кожен оцінює можливості подальшої боротьби. Революція 2013 року, як говорив один відомий американський історик Тімоті Снайдер, - це революція здорового глузду. Я щодня бачу очі людей, які стоять на майдані. Вони наповненні шаленою енергетикою і позитивом. Коли їх бачиш, це тільки додає оптимізму, вневненості і надихає стояти на своєму. Це очі справжніх громадян. Це люди з здоровим глуздом, освіченні, патріотичні, молоді. Вони виходять не за лідера і не на заклики, вони виходять абсолютно свідомо, виходять за себе, вони борються за свої права, за майбутнє своїх дітей. Вони хочуть жити у заможній українській державі. І вони її збудують. Я в цьому переконаний.
 

Коментарі:

denis :-) 10.12.2013 16:40

Рішучіші, бо євро#опа з гамерикою встигли з часів поаранчевої чуми підготувати більше своїх людей для проведення мітингів, майданів та тому подібних зборищ недоумків. Відповідно і витрачається на них набагато більше. Отже, євроістерія продовжується

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую