ye-logo.v1.2

Хмельницький Євромайдан: Підслухане і підглянуте (ВІДЕО, ФОТО)

Євромайдан 4719

Майдан танцює і тупцює, а мітингувальники обговорюють... Руслану!

За вікном затишної кав’ярні лютують дві стихії: зима і Майдан. Зима тисне морозом, сипле сніжком, і проникає у всі шпаринки душі крізь незав’язані шалики, не до кінця застібнуті замки та гудзики... А Майдан вирує емоціями, гаслами, рішучістю та позитивом... Після другої години дня мітингувальники, намерзнувшись, ховаються від зими у кав’ярні, що поряд з площею, але не ховаються від іншої стихії – самого Майдану, як явища. «Слава Україні!» - лунає щоразу, як хтось заходить до кав’ярні. І за мить лунає відповідь: «Героям слава!» від тих, хто уже вгрівся попиваючи щось гаряче. Чай, кава, какао - жодних спиртних напоїв.
З-за кожного столика долинають уривки фраз про революцію, угоди, владу. – У всіх на вустах одна тема – ситуація в країні.
«Теж хотів поїхати до столиці, – каже чоловік за сусіднім столиком, – але малий забрав машину і поїхав зі своїми друзями. Сказав, що буде ночувати там, на Майдані».
До розмови долучається сивий і веселий чоловік: «Там такі студентки, що я і сам не проти би ночувати на Майдані». Слово за слово - і чоловіки вже «об’єдналися столами», щоб у дружньому колі обговорювти сьогоднішні події у столиці, щоразу порівнюючи активність українців тоді, у 2004 році, і тепер, у 2013.

За сусіднім столиком щось активно обговорюють молоді хлопці. "Та нє, вона реально героїня! Аж самому стидно, що не ходив на всі ті тьорки, тобто на мітинги. Ти ж в курсі, що вона там днює і ночує?", - хлопці говорять про Руслану (подано мовою оригіналу)).

«Можна сходити в туалет?», – запитує молодий чоловік, обвішаний прапорами і стрічками у жовто-блакитних тонах. Офіціантка ствердно киває і додає: «Залиштеся хоч на трохи, погрійтеся, бо ж уже аж посиніли, так холодно!». Чоловік прямує до туалету, а дівчина з посмішкою каже, що сьогодні вони гостинно приймають навіть тих, хто у них нічого не замовляє. Каже, то такий їхній вклад у перемогу всіх українців.


Тим часом, після 15.00 ті, хто залишився на Майдані, пригощаються кавою, чаєм, печивом, зігріваються від багаття у діжках. На вулиці й справді холодно: морозний вітер пробирає до кісток.


«Поки на Майдані було багатолюдно, ще так не відчувався холод, а зараз, після четвертої дня, коли трохи люди розійшлися, то дме з усіх боків,. Але ми будемо стояти до ночі. Потім на зміну нам прийдуть друзі, які зараз відпочивають», – зізнається студентка Наталя, яка ще хвилину тому витанцьовувала, щоб зігрітися... 

Так, під музику і танці, промови і співи, молитви і дискусії живе Майдан. Триває боротьба за право бути вільними. За право бути Людьми, з якими рахуються, яких поважають.

The Show Must Go On...
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую