ye-logo.v1.2

Правила повернення товару: час на роздуми 14 днів

Суспільство 47051
Дмитра Скрипника
Фото: Дмитра Скрипника

Якщо ви придбали якісний товар, або з якихось причин передумали й вирішили його повернути в магазин, то це можна зробити протягом 14 днів.

 Кореспонденти “Сімейної газети” вирішили з'ясувати, як на законних підставах це можна зробити й отримати назад свої гроші.

Гроші мають вам повернути не пізніше, ніж через 7 днів
“Покупець має право протягом 14 днів із моменту придбання непродовольчого товару належної якості обміняти його на аналогічний товар інших розмірів, форми, габариту, фасону, комплектації тощо, - каже головний спеціаліст Хмельницької інспекції з питань захисту прав споживачів Тетяна Левкун. - При різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок із продавцем. Якщо ж у продавця немає необхідного для обміну товару, покупець має право повернути придбаний товар у магазин та отримати свої гроші. Проте вимога покупця про обмін або повернення підлягає задоволенню лише в тому разі, якщо товар не був у споживанні, збережено його товарний вид, споживчі властивості та за наявності товарного чеку.
Відповідно до “Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами”, щоб повернути товар належної якості у магазин, вам необхідно буде написати письмову заяву. Але не пізніше, ніж у 14-денний термін! Пам'ятайте, цю заяву потрібно подати у двох примірниках: один - повертають вам із відміткою продавця/виробника про дату прийняття заяви, з прізвищем, ініціалами та посадою працівника, який прийняв заяву; другий – залишається у продавця/виробника. Якщо ж продавець відмовляється прийняти звернення, тоді його необхідно відправити рекомендованим листом поштою. Повернути гроші чи обміняти товар на якісний вам повинні не пізніше, ніж у тижневий термін. Якщо ж у магазині відмовляються виконати ваші вимоги, слід звертатися зі скаргами до інспекції з питань захисту прав споживачів у Хмельницькій області, за адресою: вул. Грушевського, 87, другий поверх. Телефон громадської приймальні: (0382) 76-29-29”.

Не всі товари підлягають обміну
Проте варто пам’ятати, що існує затверджений перелік товарів належної якості, які не підлягають обміну чи поверненню (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 172). Він є вичерпним і не може бути розширений продавцем.
Обміну та поверненню не підлягають:
? продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни;
? фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір;
- корсетні товари;
- парфумерно-косметичні вироби;
- пір'яно-пухові вироби;
- дитячі м’які іграшки;
- дитячі гумові надувні іграшки;
- зубні щітки;
- мундштуки;
- апарати та помазки для гоління;
- гребінці та щітки масажні;
- сурдини (для духових музичних інструментів);
- рукавички;
- тканини, тюлегардинні й мереживні полотна;
- килимові вироби, які реалізують на метражі;
- натільна та постільна білизна;
- панчішно-шкарпеткові вироби;
- товари в аерозольній упаковці;
- друковані видання;
- лінійний та листковий металопрокат, трубна продукція, пиломатеріали, погонажні (плінтус, наличник), плитні матеріали (деревоволокнисті та деревно-стружкові плити, фанера) і скло (нарізане або розкроєне під розмір, визначений покупцем);
- аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом;
- вироби з натурального та штучного волосся (перуки);
- товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування тощо);
- інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки тощо);
- ювелірні вироби з дорогоцінних металів, коштовного каміння, коштовного каміння органічного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Світлана ЯСЬКОВА.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую