ye-logo.v1.2

Рецепт прощення

Здоров'я 2110
Фото: micrusha.ru

У наш час розвинених технологій перед людьми стоїть дуже важливий життєвий вибір - піддатися спокусам і піти шляхом засудження і, відповідно, залучати у своє життя проблеми, або вчитися любити і прощати і, відповідно, налагоджувати своє життя.

 І хоча питання такого вибору було актуальним в усі часи, зараз, на мій погляд, спокус набагато більше. Досить вмикнути телевізор і подивитися черговий випуск новин або яке-небудь ток-шоу, передачу, як тут же народжується безліч емоцій. Ми критикуємо героїв фільмів і засуджуємо політичних діячів, а наші негативні емоції все більш вкорінюються в нашому мозку і поступово, непомітно для нас самих, входять в звичку. І навіть в реальному нашому житті ми схильні критикувати тих людей, які, як нам здається, поводяться погано. Всі ці негативні емоції, стосовно інших або до себе, руйнують наше життя, притягуючи до нього все більше проблем і невдач. Глибинні емоції, до яких ми так звикли, вельми складно викорчовувати. Та й стримувати їх усередині себе шкідливо. Тому краще прийняти себе такими, як ми є і почати працювати над собою — «шліфувати свій алмаз». Дозвольте так само іншим бути недосконалими — вони мають на це повне право. Адже яким судом судите - таким і самі будете судимі.
У чому ж полягає робота над собою? Для початку можна скористатися тими самими благами нашої цивілізації, такими як телевізор чи Інтернет. Увімкніть будь-який фільм або телепередачу. Під час перегляду намагайтеся підловити себе на критиці героїв. У цей момент згадайте, що ви хочете бути щасливими, незважаючи на свою недосконалість, дозвольте так само і героям бути щасливими, незважаючи на їхні помилки або неправоту. Не «вбивайте» їх і себе своїми негативними емоціями - життя, без вашого втручання, приведе їх до того, що б все переосмислити. Таким чином, ви начеб прощаєте тих, кого критикували, і ваша негативна емоція вже не поглибиться, але, будучи поверхневою, незабаром повністю «розчиниться». Використовуючи таку техніку щоразу під час перегляду улюблених передач, ви будете поступово звикати по-новому реагувати на збудник негативних емоцій.
У реальному житті, де всі події стосуються вас особисто, приймати ситуацію і прощати, звичайно ж, буде складніше. Але з кожною наступною спробою, прощення переважатиме над осудом. Так що використовуйте цю методику так само при спостереженні за тими подіями, які відбуваються навколо вас.
З часом ви станете помічати, що життя стає все більш прихильним до вас, як і ви привітніші до людей і до себе. Однак, радіючи цьому, будьте пильними, щоб не повернутися до минулого. Пам'ятайте, всі ми влаштовані однаково, рано чи пізно душа кожного з нас прийде до досконалості. А поки ми в дорозі, і шлях у кожного свій. Помилки, падіння і злети притаманні кожному. Адже ми не засуджуємо дитину, яка, навчаючись ходити, спіткнулася і впала, а сприймаємо її помилку як належне, як складову частину процесу навчання. Так само не варто засуджувати і дорослих людей, а в тому числі і себе, за наші помилки.
Якщо хто-небудь створює вам проблеми — вирішуйте їх, але не приховуйте в собі зла і ненависті до цієї людини. Прийміть цю ситуацію як належне. Можливо досвід вирішення цих проблем стане в нагоді вам для наступних життєвих досягнень і «мінус» обернеться «плюсом». Але, якщо ви будете невтомно засуджувати «винуватця» обставин, що склалися, то обов'язково потраплятимете в таке становище знову і знову, поки не виправите свою помилку і не зміните свого ставлення до подій.

Микола ГРАФОВ

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую