ye-logo.v1.2

Падіння вождя

Історія 4630
Фото: www.pravda.com.ua

За два місяці в Україні нарахували майже 20 "замахів" на пам'ятники Леніну

Після подій 8 грудня у Києві в Україні пошкодили або спробували пошкодити не менше 19 пам’ятників Володимиру Леніну. Такі підрахунки наводить видання Тиждень.ua.
Як відомо, 8 грудня протестувальники звалили і розбили пам’ятник Леніну на Бессарабські площі. Скульптурала вважалась головним монументом Леніна в УРСР. Після знесення в 1991 році за рішенням Київради пам’ятника Жовтневій революції на нинішньому Майдані Незалежності бессарабський Ленін був місцем проведення масових заходів прорадянських політичних партій.
11 грудня на Волині у Любешові на території, що належить офісу КПУ, члени партії демонтували пам’ятник Ленін з власної ініціативи.
Зранку 30 грудня в місті Ватутіне (Черкаська область) пам’ятник лідеру більшовиків звалили четверо невідомих. За кілька годин працівники комунальних служб повернули скульптуру на місце, але вже з відбитим носом.
Найбільше пам’ятників "вождю світового пролетаріату" зруйнували на Одещині. Так, вночі 9 грудня невідомі відбили погруддя пам’ятника, встановленого біля клубу залізничників міста Котовська Одеської області.
4 січня у Миколаївському районі пошкодили пам’ятник Лєніну в парку біля будинку "Центр дозвілля". У міліції потім заявили, що пам’ятник упав сам.
5 січня у райцентрі Березівка (Одеська область) пам’ятник Леніну облили чорною фарбою.
21 січня у місті Татарбунари (Одеська область) пам’ятнику Леніна відбили голову. Представники місцевої влади стверджували, що пам’ятник розвалився від старості (його встановили у 1970 році).
10 січня у райцентрі Машівка Полтавської області обезголовили пам’ятник Леніну. Цього ж місяця в Алчевську Луганської області на пам’ятнику Леніну написали "Кат".
Також у січні пам’ятник Леніна зруйнували у Кривому Розі, неподалік від залізничної станції Кривий Ріг-Західний. У чавунного погруддя відбили голову, сам постамент залишився неушкодженим.
23 січня впав пам’ятник вождю у селі Центральне Снігурівського району (Миколаївська область). Місцева влада також відзначала, що бюст довгий час знаходився в аварійному стані .
Того ж дня в Ізюмі на Харківщині облили пам’ятник Леніну червонною фарбою. А вже 30 січня в Ізюмі в тому ж місті невідомі розмалювали пам’ятник на центральній площі міста. На постаменті з’явилися низка написів червоною фарбою: "Не сотвори собі кумира", "Закон" та інші.
30 січня на землю впав пам’ятник Леніну у Фастові на Київщині. У міліції розповіли, що невідомі за допомогою лебідки і троса повалили пам’ятник заввишки близько 6 метрів.
У січні також пострадали пам’ятники Вінничини. У Побережному невідомі відрізали скульптурі голову. А в Ямполі пам’ятник Леніну демонтували і встановили на його місці пам’ятник гетьману Богдану Хмельницькому.
1 лютого невідомі частково відірвали голову пам’ятнику Леніну у райцентрі Чорнобай Черкаської області.
7 лютого було викрадено пам’ятник Леніну, що стояв перед будівлею райдержадміністрації міста Шепетівка (Хмельницька область).
Тієї ж ночі невідомі написали на пам’ятнику Леніну в парку Ленінського комсомолу в Одесі гасла на кшталт: "Свобода прийде", "ОУН -УПА герої" , "Москалів на ножі" і "Україна для українців". До кінця дня, однак, комунальники очистили постамент.
6 лютого у Сумах офіційно прибрали з постаменту скульптуру Леніна біля палацу культури "Хімік". Згідно з прийнятим минулого року рішенням міської ради, згодом приберуть і останній пам`ятник Леніну, що наразі стоїть на масиві Дуровщина.


Джерело: www.pravda.com.ua

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую