ye-logo.v1.2

Відійшов у вічність Олександр Випірайленко

Історія 4994

5 березня на 87 році життя помер учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни, визволитель міста Хмельницького (Проскурова), полковник у відставці Олександр Випір айленко..

Також Олександр Випірайленко був заступником голови комітету ветеранів Великої Вітчизняної війни Хмельницької обласної ради організації ветеранів України, колишнім головою Хмельницької міської ради організації ветеранів України, повідомляє Хмельницька міська рада.
Народився Олександр Васильович 12 червня 1927 року в селищі Юнаківка, що на Сумщині, в селянській родині.
У 1943 році, коли йому ще не виповнилося і 16 років, пішов добровольцем на фронт боронити Батьківщину разом з артилерійською батареєю Червоної Армії. Спочатку підносив снаряди до гаубиці, згодом став навідником. В численних боях виріс до командира гарматної обслуги у 576-му артилерійського полку 167-ї Сумсько-Київської, двічі Червонопрапорної стрілецької дивізії.
Під пекельним вогнем гітлерівців брав участь у форсуванні Дніпра та звільняв від ворога столицю України – Київ.
У березні 1944 року Олександр Випірайленко визволяв від фашистських загарбників місто Проскурів і Поділля. Разом з бойовими побратимами ІV Українського фронту громив фашистів за межами України. Брав участь у кривавих боях на землях Чехословаччини, Польщі. Був двічі поранений. Закінчив війну Олександр Васильович 1 квітня 1945 року в Моравській Остраві, на Чехословаччині, де одержав друге поранення.
Після завершення Великої Вітчизняної війни Олександр Випірайленко закінчив Київське військове училище зв’язку і продовжив службу в повітряно-десантних військах, яким віддав 22 роки свого життя. Завершив службу в чині полковника.
У Хмельницькому Олександр Васильович працював директором кінотеатру “Перемога”. Трудове життя продовжив в обласному управлінні культури.
Своєю самовідданою працею і шанобливим ставленням Олександр Васильович Випірайленко здобув визнання і повагу серед ветеранів. Згодом ветерану-визволителю довірили керівництво Хмельницькою міською радою організації ветеранів України. На цьому посту він проявив себе як відповідальний, вимогливий і принциповий керівник-організатор, чуйний до проблем ветеранів.
Значну увагу Олександр Васильович приділяв вихованню молоді на бойових і трудових традиціях старшого покоління. Частим і бажаним гостем був у багатьох навчальних закладах міста. Брав активну участь у громадській роботі, був постійним учасником загальноміських заходів, які проводились в обласному центрі.
Ратні та трудові подвиги Олександра Васильовича Випірайленка отримали високу державну оцінку. За мужність і самопожертву, виявлені в боротьбі з фашистськими загарбниками у відстоюванні свободи і незалежності Вітчизни, вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молоді він нагороджений багатьма орденами і медалями: орденом Слави ІІІ ступеня, орденом Вітчизняної війни І ступеня, орденом “За мужність” ІІІ ступеня, медаллю “За бойові заслуги”...
Ми втратили прекрасну, героїчну, відкриту і доброзичливу людину, зразкового чоловіка, батька, дідуся, прадідуся. Людину, яка пройшла фронтовими дорогами і понад усе любила життя.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую