ye-logo.v1.2

Юрій Ганущак: «Реформа з децентралізації влади повинна бути завершена в 2014 році»

Євромайдан 15328

Експерт упевнений, що за будь-яких обставин вікно політичних можливостей не довго залишатиметься відкритим.

На сьогоднішній день існують сприятливі умови для проведення реформ, зокрема, децентралізації влади, вважає Юрій Ганущак, експерт в галузі місцевого самоврядування, який довгий час працював у Хмельницькому.

«Всі нормативні акти і заходи повинні бути прийняті і реалізовані вже в 2014 році, з тим, щоб вибори до місцевих рад пройшли на новій просторової основі і з новими компетенціями органів влади», – зазначив він у своїй статті для «Дзеркала тижня. Україна».

Експерт упевнений, що за будь-яких обставин вікно політичних можливостей не довго залишатиметься відкритим. «Необхідно встигнути реалізувати всі заплановані реформи буквально за рік, максимум, два», – зазначив він.

«Якою може бути послідовність заходів з проведення децентралізації? Перший етап – демонстрація серйозності намірів уряду. Її підтвердить прийняття законопроекту про реорганізацію управління в Києві, що передбачає розмежування повноважень Київського міського голови, який очолює виконавчий орган Київради, з одного боку, і глав КМДА – з іншого, а також відновлення районних рад у Києві (реєстраційний номер законопроекту 4289)», – підкреслив Ганущак.

Крім того, на його думку, необхідно відновити зупинене в 2010 році моделювання громад і районів, а проаналізувати їх здатність виконувати визначені законом за цими рівнями повноваження, можна, організувавши належним чином роботу, протягом не більше місяця.

«Стільки ж часу знадобиться для прийняття в першому читанні поправок до Конституції щодо реформи місцевого самоврядування. На відміну від політично чутливих статей організації влади на центральному рівні, які потребуватимуть тривалих політичних консультацій і роботи кваліфікованих юристів, зміни, що стосуються децентралізації влади, давно відпрацьовані з експертами Венеціанської комісії і можуть розглядатися в залі Верховної Ради України окремо», – зазначив експерт.

Він нагадав, що напрацьовано і пакет законопроектів, необхідних для повноцінної реформи територіальної організації влади. Це нові редакції законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», законопроект «Про адміністративно-територіальний устрій» і супутні їм зміни до Бюджетного кодексу України. Ці документи можна приймати поетапно, залежно від готовності політикуму до проведення швидких змін до Конституції.

«Проведення адміністративно-територіальної реформи також залежить від політичної волі. Досвід інших країн свідчить, що більш вдячної реформи і не придумаєш, оскільки під «перетрушування» підпадає зовсім не улюблена народом бюрократія, яка і без того щоп’ять років переживає невеликий землетрус в результаті виборів. З хорошою адміністративної та медійної підготовкою проведення необхідних змін не потребуватиме великих вкладень і масових звільнень службовців. Переважна більшість їх знайде своє місце в новоутворених органах влади на рівні громади та району. А скорочення відстані між центрами надання соціальних послуг, розміщеними сьогодні в районних центрах, та їх споживачами – сільськими жителями з 20 км в середньому до 11 км – центрів новостворених громад, безумовно, знайде підтримку у населення», – підкреслив Ганущак.

Детальніше читайте у матеріалі «Децентралізація: вікно політичних можливостей недовго буде відкритим»

 

"Дзеркало тижня"

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую