ye-logo.v1.2

«Міряйте тиск на тій руці, на якій він, зазвичай, вищий», -

Здоров'я 17946
www.fotokanal.com та автора
Фото: www.fotokanal.com та автора

радить завідуюча однієї з хмельницьких аптек Марина Цьома

 Напевно, кожен хоча б раз у житті замислювався над тим, щоб придбати тонометр – чи для себе: щоб бути у курсі коливань власного тиску, чи в якості подарунку. Але який обрати: механічний, напівавтомат чи автомат? На що звернути увагу? Які нюанси роботи приладу й як правильно ним користуватись? По відповідь на ці та ще чимало інших запитань ми пішли до однієї з аптек нашого міста. Завідуюча закладом Марина Цьома розповіла про те, на що слід звернути увагу при виборі приладу та про вподобання подолян, а представник-промоутер однієї з фірм медичної техніки Леся Шевченко – про основні правила з вимірювання артеріального тиску.
– Марино Станіславівно, на що насамперед треба звернути увагу при виборі тонометра?
– Треба відштовхуватись від того, для кого ви його купуєте. Якщо бабусям-дідусям до 60-65 років – можна обмежитись напівавтоматом. Якщо самотнім стареньким, яким вже за 70-80, або людині після інсульту – краще автомат. Втім, як показує практика, приблизно 75% покупців відштовхується від ціни. Тому не всі прислухаються до наших порад.
– Що, як правило, обирають подоляни?
– Приблизно 50% зупиняють свій вибір на механіці, й по 25% на напівавтоматах та автоматах. Вирішальною є ціна, яка після останнього підвищення стала для багатьох захмарною. Нині середня вартість механіки – 220-240 гривень, напівавтомата – 400, автомата – від 650 до 1000 гривень. Тому багато хто дивиться, цікавиться характеристиками й відмінностями автоматів і напівавтоматів, а врешті-решт купують механіку.

Марина Цьома каже, що 50% подолян обирають механічні тонометри.


– Яким фірмам надати перевагу?
– «Microlife», «AND», «Omron», «Little Doctor», «Gamma» – тонометри цих фірм давно на українському ринку і мають непогані відгуки. Хоча у кожного є свої плюси та мінуси. Але сервісні центри у Хмельницькому є лише у двох з цих фірм. Головне – не купуйте тонометри на базарі, бо вони можуть бути незрозуміло де і як зібрані, й невідомо чи пройшли опробування.
– На якій руці правильно вимірювати тиск: лівій чи правій?
– Міряйте тиск на тій руці, на якій він, зазвичай, вищий, бо різниця може бути до десяти одиниць.
– Пані Лесю, які тонометри показують найточніші результати? Більшість переконана, що механічні. Чи це дійсно так?
– Перевага механічних тонометрів над напівавтоматами та автоматами лише у ціні. А одна з особливостей – ними мають користуватися спеціально проінструктовані чи навчені люди. Якщо вимірюватимете собі тиск механічним тонометром самотужки, можлива істотна похибка. А все через те, що, качаючи грушу, ви виконуватимете фізичну роботу, хоча в цей час маєте перебувати у стані спокою. До того ж більшість нагнітає повітря доти, доки вистачить сил, що є не вірно, а результат, як правило, заокруглює чи визначає «на око».
– Але ж у напівавтоматах фізичну роботу ніхто не відміняв…
– Це дійсно так. Тому, в ідеалі, не вимірюйте тиск самотужки – попросіть когось вам допомогти. Проте результати вимірювання напівавтоматом будуть набагато точніші за механіку. А використання автомату взагалі виключить людський фактор: він сам знає скільки потрібно нагнітати повітря.
– А зап’ясні тонометри підходять усім?
– В принципі так. Але якщо у вас нееластичні чи глибокі судини, ви страждаєте на цукровий діабет чи маєте надмірну вагу, краще обрати інший тип тонометра, адже результати цього будуть некоректними.

Леся Шевченко радить під час вимірювання тиску не рухатись і не розмовляти.


– А чому, якщо протягом 15 хвилин кілька разів перевіряти тиск, автомат показуватиме різні результати?
– Існують певні параметри вимірювання артеріального тиску, які впливають на показники. Насамперед, потрібно розслабитися й п’ять хвилин побути у стані спокою. Руку, зігнувши у лікті, положити на стіл. Манжет вдягнути на два пальці вище ліктьового згибу, щоб був на рівні серця. Під час вимірювання ноги не перехрещувати, не рухатись, не розмовляти. А ще – забрати подалі мобільні, й сісти подалі від працюючої техніки. Через рівні проміжки часу протягом десяти хвилин на одній руці тричі виміряти тиск. Виведене з цих цифр середнє арифметичне і буде вашим тиском.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую