ye-logo.v1.2

Фото часів війни, зроблені німцями, вже в Хмельницькому

Історія 5876
автора
Фото: автора

У Державному архіві Хмельницької області відкрили постійнодіючу історико-документальну фотовиставку «Хмельниччина в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1944 рр.».

Виставка присвячена 70-й річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-й річниці Перемоги.

У лютому 2013 року виставка почала свій тур по районах Хмельницької області, стартувавши з Волочиська. І ось вона дісталася до місця "постійної прописки" – у Хмельницький.

Експозиція містить 26 банерів, на яких висвітлені події від початку окупації до закінчення війни у всіх районах Хмельницької області та тогочасного Проскурова: мобілізація і евакуація, нацистські табори, партизанський та підпільний рух, примусова праця, ставлення гітлерівців до освіти, культури, експлуатація природних багатств краю та інше.

Відкрив захід ветеран Григорій Атаманюк, який п'ятнадцятирічним юнаком зустрівся з реаліями війни, під час якої став снайпером. Він розказав присутнім про один з ключових випадків свого життя воєнного періоду.

«В Дунаївцях нас впіймали німці та готувались розстрілювати. Вистроїли всіх в ряд над яром так, щоб розстріляний одразу падав в яр. Я запропонував своїм товаришам взятись за руки, коли черга дійде до нас. Коли німецький солдат націлив на нас зброю, я сіпнув своїх побратимів і ми разом впали в яр, де вже лежали розстріляні люди. Так нам вдалось врятуватись», – згадує Григорій Атаманюк.

На виставці можна ознайомитись з унікальними документами з хмельницьких та київських архівів: листи з гітлерівських полонів і фотографії, які люди надсилали своїм рідним з фронтів. Деякі фото збирали по приватних колекціях учасників тогочасних бойових дій та з доробків науковців.

«Уродженець Хмельниччини Юрій Кузьмак, який проживає в Німеччині, дуже цікавиться історією рідного краю. Він підтримав наш проект та надав фото, зроблені німецькими солдатами, які йому вдалось дістати в Німеччині», – розказав організатор виставки Юрій Олійник.

Фото-експозиція розміщуватиметься в приміщенні Державного архіву Хмельницької області на постійній основі.

Вхід вільний.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую