ye-logo.v1.2

Перейменування села Вариводки: досі варять, але уже не горілку

Суспільство 5523
google.com.ua та wikipedia.org
Фото: google.com.ua та wikipedia.org

Верховна рада прийняла рішення перейменувати село Вариводки, що у Білогірському районі.

Ініціаторами постанови числяться позафракційні Давид Жванія і Олег Парасків та два «бютівця»: Василь Гладій і Руслан Князевич. А звернулася до Парламенту Хмельницька обласна рада.

«Перейменування села Вариводки ініційовано його жителями у зв’язку з тим, що при оформленні офіційних документів для мешканців цього населеного пункту (свідоцтв про народження, паспортів громадян України, технічних паспортів на будівлі, державних актів на землю тощо) використовувалась назва Варивідки. У зв’язку з ситуацією, що склалась, жителі цього населеного пункту позбавлені можливості складання цивільно-правових угод, оскільки зазначена в документах назва населеного пункту не відповідає офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць Хмельницької області» йдеться у пояснювальній записці до постанови.

Зміну назви села Вариводки підтримав і Інститут української мови НАН України: «Перейменування села є доцільним, оскільки за нормами української літературної мови звук о (у відкритих складах) чергується з і (в закритих складах), і цю норму відтворено в чинному “Українському правописі”. Тому назву поселення Вариводки правильно передавати як Варивідки» запевняють мовознавці.

Перейменування села Вариводки на Варивідки було схвалено Вільшаницькою сільською, Білогірською районною та Хмельницькою обласною радами. А тому народні депутати 262 голосами дали «добро» на зміну назви.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую