ye-logo.v1.2

Жителі Гречан: дії влади нагадують рекетирські 90-ті (ФОТО, ВІДЕО)

Суспільство 2952

Декілька сотень мешканців мікрорайону обурило рішення міської влади стягнути з них гроші за встановлені гаражі.

З минулого тижня на металевих гаражах, які знаходяться у Хмельницькому на вулицях Чкалова та Північна, з’явилися попередження, що їхнім власника необхідно прийти до комунального підприємства по організації роботи міського пасажирського транспорту. Якщо ж повідомлення проігнорують, то металева конструкція буде перевезена на штраф-майданчик, а повернення гаражу буде розглядатися лише на підставі судового рішення. Окрім того, за збереження речей всередині об’єкту ніхто не відповідатиме.

Як виявилося, міська влада вирішила підзаробити грошей, мотивуючи це рішенням 36-ї сесії Хмельницької міськради «Про впорядкування встановлених на території міста тимчасових конструкцій для господарських потреб (гаражів)».
«На тій сесії міська влада передала повноваження комунальному підприємству по організації роботи міського пасажирського транспорту – директору Богачуку. Коли ми звернулися до нього, то виявилося, що вони за 1670 гривень видають лише дозвіл на користування гаражем, який і так є моїм. Землі вони не виділяють. Ми запитали, чи володіє комунальне підприємство дозволом на право розпоряджатися землею, нам відповіли: «Поки платите, ви стоїте». Як у 90-ті роки на базарі рекетири казали», – обурюється власник одного із гаражів Борис Новак.
За оформлення встановлених гаражів від їхніх власників вимагають по 1670 гривень, за переоформлення на когось іншого – по 1200 гривень. Продовження терміну дії договору обійдеться у 1120 гривень. Також передбачений і щорічний внесок до Цільового фонду міської ради – 800 гривень на рік. А якщо ж ви встановили гараж після 1 березня, разовий внесок до цього ж фонду складе 10 тисяч гривень.
«Куди йдуть ці кошти? 1670 гривень до комунального підприємства по організації роботи міського пасажирського транспорту. Сам пан Богачук сказав: «Ви приходите з квитанцією про сплату 800 гривень до Цільового фонду, а решту грошей несете нам». Я так зрозумів, що готівкою. До того ж, вони спираються на статтю 338 Цивільного кодексу України «Право на знахідку». Вони знайшли гараж, попередили і, якщо ви не звернулися і не уклали договір, вони забирають його як знахідку. А щоб повернути гараж, потрібно надати документи. А в якого гаража є номер? Навіть якщо є квитанція про його купівлю, довести, що він ваш, неможливо», – додає Борис Новак.
Власники гаражів не проти сплачувати за оренду землі, але їх обурюють тарифи, які влада хоче «нав’язати».
«Ми не проти платити, але звідки взялися такі суми? На яких підставах саме такі тарифи встановлені? І чому ці кошти мають йти комунальному підприємству по організації роботи міського пасажирського транспорту? До чого воно тут? Хай краще ми платитимемо ЖЕКам. Своїм рішенням влада легалізує встановлені металеві гаражі. Вони не ставлять питання про демонтаж, а кажуть: «Давайте нам гроші і хай вони стоять далі». Ми хочемо нормальний тариф, на який погодяться люди», – запевняє місцевий житель Олександр Чесневський.
Мешканці мікрорайону створили ініціативну групу, аби мати змогу відстоювати свої права на сесії міської ради, а також написали звернення до громадських організацій та прокуратури, аби вони перевірили законність рішень органів міського самоврядування та дій комунального підприємства. Завтра ж, 25 червня, о 9.30 люди пікетуватимуть Хмельницьку міську раду. Тоді ж депутати і зберуться на чергову сесію.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую